Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Listopad 89 uctí v Prachaticích nová pamětní deska u srdce

PRACHATICE – 7. listopadu 2019 – 16:00 – V neděli 17. listopadu bude v Prachaticích odhalena pamětní deska, která připomene třicet let svobody a demokracie.

      

   Text a foto: KATEŘINA PŘIBYLOVÁ

  

   Desku a její odhalení připravuje na 17. listopadu v jedenáct hodin dopoledne radnice. Odhalena bude v Zahradní ulici pod břečťanovým srdcem u pomníku obětem totalitních režimů, který tvoří socha Člověka od Otto Herberta Hajeka. Jde o místo, které se stalo v Prachaticích i pietním – hořely tu svíčky za Tomáše Procházku padlého v Afganistanu, Václava Havla nebo Karla Gotta.

Na otázky k nové pamětní desce nám odpovídal starosta Martin Malý. Kolik bude její pořízení a instalace stát?
Deska stojí 7 050 korun včetně DPH a instalace 6 400 korun.

Bude připomínat všechny 17. listopady nebo jen ten 1989?
Bude připomínat především konec totality a nástup svobody a demokracie po listopadu 1989. Co na desce bude napsáno, by mělo být prozrazeno až při jejím odhalení.

Proč ji město pořizuje, když někteří nejvyšší představitelé státu (prezident) se toto výročí veřejně připomínat nechystají?
Každá obec, město a kterýkoliv jednotlivec má právo vyjádřit svůj názor a uctít den a představitele, kteří se podíleli na ukončení totalitního režimu v České republice.

Není poněkud paradoxní, že si město tako připomene 17. listopad 1989 v době, kdy je menšinová koalice v Prachaticích závislá na zastupiteli zvoleném za KSČM?
Nevidím v tom žádnou souvislost. Je svobodnou vůlí každého občana a je jedno zda příznivce koalice či opozice, uctít či neuctít tento den. 

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena