Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  U Chlumu zachraňoval speciální letecký záchranář z vrtulníku

PRACHATICKO – 6. března 2020 – 14:04 – Ve středu zasahoval u Chlumu na Šumavě speciální hasičský záchranář vyškolený pro pomoc na nepřístupných místech.

      

   Text: KATEŘINA PŘIBYLOVÁ

  

   U Chlumu se odehrál ve středu 4. března před polednem poměrně komplikovaný zásah integrovaného záchranného systému. V lese se tu zranil člověk v nepřístupném terénu a prudkém svahu. Podařilo se sem dostat lékaře záchranné služby, který pacienta ošetřil. Pro vyzvednutí však bylo třeba pomoc vrtulníku. Letecká záchranná služba proto ale potřebovala speciálního leteckého záchranáře hasičů vycvičeného pro zásahy pod vrtulníkem v podvěsu. A pro toho musela nejprve letět do Tábora.

   „Přistání vrtulníku nebylo kvůli terénu možné, proto byl pomocí palubního jeřábu vysazen pouze letecký záchranář. Pacient byl již ošetřen zdravotníky a zafixován ve vakuové matraci. Poté ho letecký záchranář a posádka ZZS uložila do speciálních nosítek určených pro letecký transport a byl odnesen přibližně sto metrů ze svahu na mýtinu. Zde záchranář sebe a nosítka s pacientem upnul k lanu palubního jeřábu. Vrtulník poté přeletěl na místo vhodné k přistání, kde byl pacient naložen do vrtulníku a transportován do nemocnice v Českých Budějovicích,“ řekla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů. 

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena