Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Zimní zahrada hostí Pralesy Šumavy od Tomáše Čamry

PRACHATICE - 6. března 2020 - 10:17 - V tichosti a bez vernisáže odstartovala začátkem tohoto týdne v prachatické komorní galerii Zimní zahrada fotografická výstava Pralesy Šumavy.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL

  

   Snímky v první patře prachatické Nové radnice si můžete prohlédnout do 31. března. A máte-li rádi Šumavu na fotografiích, návštěvu výstavu, kterou uspořádalo Město Prachatice ve spolupráci s autorem snímků Tomášem Čamrou a Správou Národního parku Šumava, můžeme jen doporučit.

   "Výstava vznikla na základě knihy Pralesy Šumavy, jež byla napsána k výročí 160 let ochrany pralesa Boubín a 180 let pralesa Žofín. Autor fotografií Tomáš Čamra zachytil nejen Boubínský či Žofínský prales, ale i další známá místa, jako jsou Prameny Vltavy, Mokrůvku nebo Trojmeznou. Můžeme se s ním podívat i do pralesů a míst méně známých, či pro někoho úplně neznámých, jako je Jezerní skála nad řekou Blanicí nebo Černý les ve vojenském prostoru Boletice," zvou na výstavu v Zimní zahradě webové stránky města Prachatic.

   Při křtu výpravné publikace Jana Dvořáka Pralesy Šumavy věnované Roku Šumavy, kterým se v Národním parku Šumava stal rok 2018, zazněla chvála i na snímky, které texty provázejí. "Důležitou součástí knihy jsou fotografie Tomáše Čamry. Ten dokázal zachytit krásu nejcennějších částí Šumavy jedinečnou formou a díky němu lidé vidí jak nejzajímavější zákoutí šumavských pralesů, panoramatické pohledy, tak i noční fotografie,“ uvedl tehdy autor knihy Jan Dvořák.

   Nepřehlédnutelnou součástí výstavy pralesních fotografií v Zimní zahradě jsou rovněž panely Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava. Jsou věnovány tlejícímu dřevu, jako kolébce nové generace lesa, domovu pro dřevožijné houby, mechy a lišejníky, i bezobratlé živočichy ba i ptáky a savce, kteří v tlejícím dřevě nacházejí úkryt i potravu...

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena