Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Půl stovky fotografů Šumavy se v dubnu představí ve Volarech

VOLARY - 6. března 2020 - 9:59 - Na své pouti z kaple v Roku u Sušice přes zámek v Žihobcích dorazí v dubnu unikátní výstava fotografií Šumava více než padesáti objektivy do Volar.

      

   Text: ZDENĚK PŘIBYL, foto: ZDENĚK PŘIBYL a VLADIMÍR KUNC  

  

   Pod fotografickou výstavou, která měla vernisáž v kapli P. Marie Karmelské v Roku u Sušice vloni 18. května, byli v okamžiku jejího zrodu podepsáni vedle pořádající obce a "kastelána" Václava Blažka vydavatelství Video-Foto-Kunc fotografa a organizátora fotografického života Vladimíra Kunce a písničkář Toník (Yetti) Jelínek, rodák z Roku.

   Výstava skládá poklonu Šumavě v nejrůznějších ročních obdobích a podobách. Byl k ní díky Vladimíru Kuncovi vydán úctyhodný katalog s fotografiemi a vyznáními autorů, graficky zpracovaný Květou Lutnerovou. Výstava trvala v Roku až do derniéry loňského 13. října. "Během 21 nedělních odpolední a občas i během všedních dnů, kdy byla výstava v kapli otevřena, si cestu na ni dokázalo najít odhadem více než 800 velmi spokojených návštěvníků z celé republiky, počítáno včetně vernisáže a derniéry," řekl za pořadatele Toník (Yetti) Jelínek.

   V divácké anketě, do které návštěvníci výstavy v Roku odevzdali 250 hlasovacích lístků, vyhrála fotografie Leoše Tůmy z Jihlavy s názvem Šumavské svítání v Kubově Huti. Druhé místo patřilo Petru Klingrovi z Litoměřic za snímek Za Volyní a pomyslný bronz získal Alexandr Kolovratník z Brna za fotografii Alpy z Třístoličníku. Jeden vylosovaný návštěvník dostal cenu - knihu autorů Vladimíra Kunce a Toníka (Yettiho) Jelínka Šumavské návraty.

   Další "štací" více než padesátky fotografií Šumavy se staly prostory raně barokního zámku v Žihobcích na Klatovsku, rovněž v Plzeňském kraji. Výstava tu byla otevřena 19. října. Pro zajímavost - vernisáže se zúčastnil a promluvil na ní také Emil Kintzl, živá legenda Šumavy, známý v posledním čase z projektu Zmizelá Šumava. V prostorách zámku, jehož součástí je i Muzeum Lamberská stezka, je výstava přístupná dodnes. Podle slov P. Kočí, ředitelky zámku v Žihobcích, se výstava líbí. K mání jsou na ní i katalogy, které jsou samy o sobě uměleckým dílem. Navštívit ji tu mohou zájemci do 31. března letošního roku.

   Volary a jejich městská galerie budou hostit unikátní fotografickou výstavu Šumava více než padesáti objektivy od 3. dubna do 31. května letošního roku. Mezi vystavujícími autory budou z našeho regionu například Vláďa Hošek, Martin Márty Falář či Zdeněk Přibyl. Brzy vám k tomu přineseme další podrobnosti. Organizátoři výstavy chystají zajímavý program i překvapení.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena