Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Firma spalovala okenní rámy a skladovala 172,5 tun odpadů

NETOLICE – 5. března 2020 – 16:18 – Česká inspekce životního prostředí pravomocně potrestala pokutou rozsáhlé nelegální nakládání s odpady v Netolicích.

      

   Text: KATEŘINA PŘIBYLOVÁ

  

   Pokutu 130 000 korun od České inspekce životního prostředí dostala společnost PDM NETOS, která sídlí v Praze. Zákon o odpadech na své provozovně v Netolicích porušovala podle zjištění inspektorů ČIŽP z oblastního inspektorátu v Českých Budějovicích zhruba dva roky.

   „Zjistili jsme, že firma přebírá odpady, které soustřeďuje na uvedené provozovně a dále je demontuje, třídí a ty, které jsou nevyužitelné, volně hrne ze svahu, případně je spaluje. Firma přitom nevlastní žádné oprávnění k převzetí opadů a ani její provozovna není místem určeným k nakládání s nimi. Činila tak minimálně od června 2017 až do kontroly v dubnu 2019. Za tu dobu se jednalo minimálně o 172,5 tun odpadů,“ řekl ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Českých Budějovicích Vladimír Jiráček.

   ČIŽP se ale domnívá, že odpadů tu mohlo být více, ale firma vše neevidovala. „Inspektoři navíc zjistili, že nevyužitelné odpady byly sypány na části pozemku, kde vytvořily šest až osm metrů vysoký val. Inspektoři dále na místě identifikovali vrstvu popela s obsahem ohořelých kovových okenních a dveřních kování nebo zbytků skla, který vznikl při spalování okenních a dveřních rámů na otevřeném ohništi,“ uvedla mluvčí inspekce Alžběta Šírková.

   Chování firmy ohrozilo podzemní i povrchové vody a do vzduchu se dostávaly škodlivé látky. Firma navíc další odpady pocházející z výměny oken skladovala na soukromém pozemku u Sedlice u Blatné. Ani zde pro to neměla povolení.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena