Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Na Wikipedii začnou přibývat další texty a fotografie z Volar

VOLARY - 2. března 2020 - 8:26 - Editační maraton neboli Editaton Volary se tu uskuteční od 6. do 8. března. Cílem je víc informací o Volarech do proslulé encyklopedie Wikipedie.

      

   Text a ilustrační foto: ZDENĚK PŘIBYL 

  

   Pravidelní čtenáři našeho internetového deníku vědí, že podobné Editatony se konaly v roce 2019 dvakrát v Prachaticích. Dobré zkušenosti z nich hodlají využít organizátoři prvního Editatonu ve Volarech, kterými jsou s podporou Wikimedie České republiky z.s. hlavně zkušení wikipedisté Gampe a Elektracentrum ve spolupráci s Kulturním a informačním centrem Volary a Prachatickým muzeem jako odborným partnerem. Přizvání jsou rovněž wikipedisté z Německa a Rakouska, čímž by se Editaton ve Volarech stal mezinárodním.

   Volarský Editaton začne zaškolením pracovníků městských institucí a zájemců o tvorbu článků a ukládání fotografií a dokumentů do Wikimedia Commons už ve středu 4. března v zasedací místnosti KIC, kde bude hlavní stan Editatonu Volary. O čem se bude psát a co budou účastníci fotografovat?

   "Psát se bude o Volarech, jejich místních částech, obcích v obvodu obce s rozšířenou působností Volary, dále o úsecích lehkého opevnění, lidové architektuře, chráněných územích, památných stromech, stavbách, památkách, turistických a naučných stezkách a lyžařských trasách. Tyto objekty a zmíněná místa se zároveň ocitnou v hledáčku fotoaparátů našich spolupracovníků," říká organizátor Martin Sedláček.

   A to ještě není všechno. V plánu je skenování historických snímků objektů, událostí a osobností ve Volarech, stavebně historických a restaurátorských průzkumů, dokumentů z výzkumu Zlaté stezky, zejména úseku ve Volarech, a Vesnické památkové rezervace Volary či fotografií a pohlednic ze sbírek Volarského muzea. To vše si vyžádá spoustu trpělivé a pečlivé práce. Termín pro dokončení článků a nahrání fotografií pořízených v rámci Editatonu Volary je stanoven na 31. března. 

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena