Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Pralesní řeč tančících stromů ovládla Šumavskou mozkovnu

ŠUMAVA - 29. února 2020 - 9:01 - Přes sto čtenářů vybíralo v soutěži Šumavská mozkovna 2019 z pěti populárně - naučných článků ten nejlepší. Jednalo se už o šestý ročník soutěže.

      

   Text: LUKÁŠ KARBULKA, foto ze stránek NP Šumava

  

   Od poloviny prosince uplynulého roku až do poloviny února letošního roku mohli čtenáři stránek šumavského parku hlasovat pro nejlepší populárně - naučný článek v šestém ročníku soutěže Šumavská mozkovna 2019. Svým hlasováním byli všichni následně zařazeni do slosování o ceny.

   Z celkem pěti článků na téma výzkumy na území Národního parku Šumava čtenáři nejvíce hlasovali pro článek „Pralesní řeč tančících stromů“ od autorů Gréty P. Koczanski a umělce Petra Morese. „Článek, popisuje vztah stromů a prostředí, ve kterém rostou a to, jak tyto stromy různých druhů, velikostí a v různém vývoji svého života ovlivňují půdu. Samotná forma článku je velmi atraktivní a svým způsobem inovativní. Čtenář sleduje uměleckou kresbu Petra Morese, na níž jsou označené jednotlivé body, které v textu vysvětluje dědeček svému vnukovi,“ uvedl ředitel Správy Národního parku Šumava Pavel Hubený.

   Vítězný článek získal třicet tři hlasů z celkového počtu sto čtyř hlasujících. V těsném závěsu se na druhém místě umístil článek „Poodhalená tajemství šumavského pravěku“ od Dagmar Dreslerové a stupně vítězů uzavírá „Laser, který nepálí aneb Šumavské lesy pod laserovým skenerem“ od Jiřího Roubínka a Jaroslava Červenky. „Letos se sešlo pět prací, a to velmi rozmanitých. Jejich kvalitu pak podtrhuje to, že rozdíl hlasů široké veřejnosti, alespoň u prvních třech článků, není tak velký,“ zhodnotil Jan Dvořák, mluvčí Národního parku Šumava.

   Články také hodnotila odborná porota složená ze zástupců všech čtyř národních parků České republiky. „Rozhodnutí odborné poroty je totožné s hlasem veřejnosti. Článek Grety P. Koczanski je jak tématem, tak čtivostí, ale i propojením textu s grafikou jednoznačným vzorem vynikajícího popularizačního textu,“ řekl ředitel Správy Národního parku Podyjí Tomáš Rothröckl.

   Mimo stupně vítězů se umístily články „Mohou ryby z Lipna ovlivňovat populaci perlorodky v šumavských tocích“ od Milana Hladíka a „Monitoring ekologického stavu povrchových vod“ od Jana Potužáka. Všechny články si můžete přečíst na stránkách NP Šumava.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena