Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Pomáhali v Lenoře po výbuchu, kraj jim děkoval koncertem

PRACHATICKO – 23. února 2020 – 10:23 – V Jeremiášově koncertní síni v Budějovicích se konal tento týden koncert, na kterém se děkovalo všem, kteří pomáhali v Lenoře.

      

   Text: KATEŘINA PŘIBYLOVÁ, foto poskytl Jihočeský kraj 

  

   Koncert byl především poděkováním těm, kteří se zapojili do pomoci a odstraňování následků po tragickém výbuchu plynu v Lenoře loni 3. října nad ránem. Jeden člověk tu zemřel, devět bylo zraněno a 19 muselo opustit své domovy. Exploze zničila a rozvalila jeden bytový dům a další dva poškodila. Policie případ stále vyšetřuje.

   Na místě a posléze pomáhaly desítky lidí a stovky lidí se zapojily do sbírek na pomoc. „Pozvánku na benefici dostali záchranáři, profesionální i dobrovolní hasiči, policisté, neziskové organizace Adra, ČČK a Diecézní charita, místní praktická lékařka, občané Lenory, kteří na místě nejvíce pomáhali i starosta obce Antonín Chrapan. Kromě kulturního zážitku si z koncertu odnesli i pamětní plaketu, kterou jim předali zástupci kraje,“ řekl mluvčí kraje Radek Šíma.

   K poděkování se připojil i ředitel krajského úřadu Milan Kučera. „Velice děkuji všem, kteří se podíleli na zvládnutí této neblahé mimořádné události a minimalizaci jejích následků. Zároveň bych chtěl poděkovat i všem svým spolupracovníkům z našeho úřadu, kteří se od první chvíle rovněž do celé akce aktivně zapojili. A jen pevně doufám, že se na jihu Čech nebude nic podobného opakovat,“ uvedl.

   Ředitel Hasičského záchranného sboru Lubomír Bureš vyzdvihl také práci vedoucí oddělení krizového řízení kraje Marty Spálenkové. „Vzhledem k tomu, že by si paní Spálenková, coby zaměstnanec krajského úřadu, pro sebe ocenění sama nepřipravila, tak jsem se s poděkováním za všechny zasahující rozhodl plaketou za skvěle odvedenou práci ocenit i jí,“ řekl.

   Jihočeský kraj zřídil v sobotu 5. října 2019 účet veřejné sbírky, na který lze zasílat finanční pomoc lidem, které výbuch postihl. Jeho číslo je: 370707070/0300. Přispívat na něj lze do 31. března. Peníze mezi potřebné se pak budou rozdělovat v dubnu letošního roku.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena