Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Kratochvíle korunovala povedenou letošní sezonu cenou

KRATOCHVÍLE – 6. listopadu 2019 – 15:23 – Renesanční zámek Kratochvíle zažil letos další krásnou sezonu. Bohatý rok přivedl na tuto perlu Jižních Čech přes třicet pět tisíc turistů.

      

   Text: LUKÁŠ KARBULKA

  

   Kromě návštěvníků zámek potkala další z mnoha rekonstrukcí. K vidění byly tradiční prohlídky, divadelní představení, ale i novinky. Povedené léto korunovalo ocenění Pocta české památkové péči.

   Pohádkový zámek Kratochvíle se může těšit na zimní odpočinek - má za sebou další náročnou, ale povedenou sezonu. Potěšen byl i sám kastelán zámku Vojtěch Troup. "Myslím si, že můžeme být všichni spokojeni. Zvýšila se od loňska návštěvnost na představeních a všech akcích, které pro návštěvníky pořádáme," řekl pro PRACHATICKOnews.cz.

   Zámek na úvod roku přichystal pro příchozí již tradiční a velmi oblíbený přednáškový cyklus Martina Hilského - překladatele Wiliama Shakespeara. "Víte, my máme obrovskou radost, že si pan profesor Hilský vybral pro své přednášky právě náš zámek jako místo oslavy Shakespearových narozenin. Je to takový úvod kulturní sezony zámku. Na jeho přednášky chodí diváci s velkým očekáváním a je to opravdu velký zážitek a my samozřejmě chceme tuto tradici udržovat i nadále," řekl Vojtěch Troup.

   V květnu interiér zámku zkrášlila květinová výzdoba na téma Poezie květů, která slavila stejně jako minulé roky velký úspěch. "Plnou návštěvnickou sezonu v polovině května zahajujeme dnes už tradiční výstavou květin, která má každý rok jiné téma. Pro letošek jsme si vybrali poezii napříč všemi stoletími a myslím, že si toto mohli naši návštěvníci opravdu užít," upřesnil kastelán, který dále prozradil, že příští rok se můžou návštěvníci těšit na zajímavé téma Pohádky.

   Kromě klasických prohlídek si za letošek Kratochvíle připravila pro diváky kolem padesáti večerních akcí. Vystupoval zde třeba netolický divadelní spolek s hrou Saturnin, který měl podle Troupa největší návštěvnost v historii jeho působení na zámku. Dále se zde pořádaly přednášky, koncerty a nově cyklus představení Divadla bratří Formanů Deadtown. "Představení tak velikého souboru je pro správu zámku ohromě vysilující, ale o to je to pro nás radostnější, protože návštěvníci byli šťastní," upřesnil kastelán.

   O zimní pauze momentálně zámecká správa restauruje interiéry kostela Narození Panny Marie. "Předpokládáme, že v plné kráse budou interiéry zpřístupněny v následující sezoně a příštím rokem by se také měly rozběhnout práce na opravě exteriéru kostela, což je velmi náročná oprava, ale my doufáme v dokončení staveb do konce příštího roku," vysvětlil Troup.

   Povedený rok korunovalo zasloužené ocenění Pocta české památkové péči, které bylo uděleno za historickou obnovu zámku. Ocenění si převzal ve Španělském sálu Pražského hradu sám kastelán zámku Vojtěch Troup.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena