Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Jedenácté Fórum Zdravého města Prachatic pracovalo svižně

PRACHATICE - 23. února 2020 - 10:15 - V sále společenského centra Národní dům v Prachaticích se ve čtvrtek 20. února konalo 11. Fórum Zdravého města Prachatic.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

  

   Velký sál "Nároďáku" vyzdobený kresbami školáků k tématu zdravého města zaplnili občané, kterým není lhostejná úroveň života ve městě. Přišlo i kompletní vedení města v čele se starostou Prachatic Martinem Malým. V první části se formou videa z dílny Studia JVP tradičně hodnotilo, co se podařilo nebo nepodařilo uskutečnit z podnětů schválených minulým Fórem Zdravého města Prachatic a následující internetovou anketou.

   Například k podnětu na obnovení a rozšíření trhů v centru města uvedl starosta Martin Malý, že o ně není zájem mezi trhovci kvůli nízkým tržbám. Drobní trhovci nabízejí své zboží v Prachaticích na několika místech, například ve Zvolenské ulici či ve farmářské prodejně v Dolní bráně, takže proč dělat ještě trhy na Velkém náměstí, uvažují prý trhovci. Větší problémy s bezpečností na autobusovém nádraží již podle ředitele Městské policie v Prachaticích Ivo Novotného odezněly, kontroly strážníků tu dál pokračují. Nová městská knihovna, což je téma, které podle starosty rezonuje v Prachaticích už dvacet let, by měla vzniknou v Národním domě. Ne všichni zastupitelé však nyní se záměrem souhlasí. Část knihovny by prý musela dál fungovat v Husově ulici. Zřízení denního stacionáře pro seniory se podle slov Hanky Rabenhauptové z kanceláře starosty dále těší podpoře. Pokračuje také projektování nové podoby a funkce Malého náměstí.

   Marta Venclovská z Národní sítě Zdravých měst ČR nejprve vysvětila pojmy jako udržitelný rozvoj a další, a pak seznámila fórum s mechanismem jeho práce. V jasně pojmenovaných sekcích, v jejichž čele byli určení garanti, na velké archy papíru psali lidé své podněty. Potom postupně obcházeli jednotlivé stoly a čárkováním dávali hlas zajímavým podnětů. Ty, které získaly nejvíce preferenčních hlasů, postoupily do širšího finále, ve výsledku pak z nich vzešlo deset nejvíce podpořených. Ty ještě čeká ověření v tradiční internetové anketě. S "vítěznou desítkou" nás i vás seznámí vedoucí odboru životního prostředí prachatické radnice Marie Peřinková.

   A co nejvíce leželo lidem na fóru na srdci? V sekci Zdravý životní styl to bylo například zachovat v prachatické nemocnici všechna oddělení, řešit nedostatek zubních lékařů nebo vybudovat hřiště pro zdravotně postižené. V sekci školství, výchovy a vzdělávání jsme viděli navrhované podněty jako řešení prachatické knihovny, vytvoření strategického plánu pro školství ve městě či další podpora montessori vzdělávání. Podněty v sekci kultura, sport a cestovní ruch se zaměřily například na strategii využití sportovišť ve městě, rekonstrukci letního kina nebo vybudování cyklistické stezky z Libína do Prachatic. Speciální sekce pojmenovaná Názory mladých navrhovala například řešit nebezpečné přecházení přes frekventovanou silnici u Hyblerů kaple směrem k areálu lesních her nadchodem nebo bezpečným přechodem, více zeleně ve městě nebo třeba vyčištění nádrže - rybníčku na koupání ve Starých Prachaticích. Brzy vás budeme informovat o tom, které podněty od lidí se dostaly do finále.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena