Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Nešťastný retriever Britt uvízl v křoví, ale přištěkal si pomoc

PRACHATICE - 22. února 2020 - 8:39 - Byla to ale dřina. "Neštěká ten pes už nějak dlouho?" - ptali se lidé na čtvrtém bytovém okrsku v Prachaticích. Nakonec zavolali strážníky.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

  

   Pravidelné psí štěkání se ve čtvrtek 20. února odpoledne ozývalo stále ze stejného místa na stráni u silnice z Prachatic na Oseky dobré čtyři hodiny a snad i déle. Lidé okolo chodili a měli své starosti. Nakonec se ale mladá maminka spolu s párem seniorů, také pejskařů, rozhodli už po setmění, kdy psí volání o pomoc začínalo jevit známky zoufalství, zavolat Městskou policii v Prachaticích. A začaly se dít věci.

   Strážníci přijeli rychle, vzali baterky a vyrazili na stráň pod autosalonem. Z protějšího svahu za silnicí bylo ve tmě vidět jen blikání jejich baterek. Pes pravidelně štěkal, takže nemělo být obtížné ho najít. Ale bylo to jinak. Stráň je zarostlá hustým křovím propleteným šlahouhy ostružin, které strážníkům ztěžovaly hledání, a také se staly jinak zkušenému, huňatému, zlatému retrieverovi Brittovi málem osudnými. Po krátkém hledání strážníci psa našli. Ale hned také zjistili, že opravdu uvízl, a že ho sami nevyprostí. Zavolali proto hasiče.

   Ti sídlí nedaleko v Integrovaném záchranném systému za městem a byli s velkým výjezdovým vozem a kompletní posádkou na místě v cuku letu. Krátká porada se strážníky a jde se na věc. Čím víc se blíží k nešťastnému psovi, tím rychleji štěkání slábne a přechází do kňučení. Pak už je ticho. Ale po chvíli se bludičky světel znovu rozeběhnout po stráni. Hasiči psa vysvobodili, ale ten jim místo poděkování rychle utekl...

   Nu což, zásah končí, vůz hasičů odjíždí, pomalu balí i strážníci městské policie. Pro jistotu se však ve světle lamp ze sídliště a blikajícího modrého majáku na jejich voze ještě občas podívají přes silnici na stráň, kde psa našli. Najednou se tam v kuželu světla ze silné baterky objeví psí hlava a zasvítí dvojice žhavých uhlíků! Britt neutekl, hledá cestu ven!

   "Zavolejte na něj jménem," pobízejí strážníci majitelku psa, která celou dobu (a prý už také několik hodin předtím) chodí trochu zmateně mezi silnicí a sídlištěm, u pasu jí svítí prázdný psí obojek. Volá Britta slabým hláskem, ale stačí to. Jde pro něj strážník městské policie, pejsek se chová přátelsky, chápe, že jeho trápení končí, a vítá se s paničkou.

   "Nesmíte ho příště pouštět na volno," doporučují klidný hlasem muži v uniformách městské policie drobné ženě. Prý psa odvázala až za sídlištěm, a ten se rozběhl pronásledovat kočku. Inu, běhat za kočkami může mít někdy i svá úskalí. Britt si svou vytrvalostí nakonec vyštěkal pomoc od všímavých lidí, šikovných městských strážníků i hasičů - všeumělů. Tak haf, haf, Britte, a příště opatrně! A zachráncům rádi poděkujeme i za tebe...

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena