Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  OBRAZEM: Fotoklub F2,8 vystavuje v Bráně Manipulaci

PRACHATICE - 20. února 2020 - 12:20 - Únor a březen patří v prachatické Galerii Dolní brána fotografům ze záliby sdruženým ve Fotoklubu F2,8 Prachatice. Vystavují Manipulaci.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL

  

   Vernisáž jejich výroční výstavy přilákala v úterý 18. února jako vždy velké množství příznivců. Lákalo i poněkud záhadné téma - Manipulace. Na logickou otázku našeho fotoreportéra o co jde, sice předseda fotoklubu Jiří Lux odpověděl s úsměvem "...já jsem u toho nebyl, když se to schvalovalo," ale vzápětí se návštěvníci dočkali zevrubného vysvětlení. To když se ujal slova Aleš Stříbrský a vytříbenými slovy nasvítil téma Manipulace snad ze všech úhlů. S trochou pomoci největší světového encyklopedie Wikipedie, ale s vlastním originálním podáním a praktickými úsměvnými příklady.

   Z předneseného vyplynulo, že žádný z fotografů ani fotoklub sám nemají s manipulací zhola nic společného. Až na to, že na jejich výstavě co fotka - to manipulace, co autor, to manipulátor. Totiž - místo manipulace si klidně dosaďte třeba fantazie, speciální fotografická technika, montáž, úprava, myšlenková asociace atd. "Konečně pořádné téma," řekl nám zkušený fotograf, člen fotoklubu Václav Hošna. Opravdu mu a všem vystavujícím tohle trochu podivné téma tak sedlo? Vystavené snímky potvrzují, že ano. 

   Tvořili jste pod nátlakem vedení klubu nebo jste si manipulaci mohli vyložit zcela po svém? "Měli jsme úplnou volnost. Já jsem pro svoji představu zapátral i v archivu a našel jsem, co jsem potřeboval. Doufám, že se budou fotky líbit i návštěvníkům," řekl Pavel Kluibr, autor snímků, na nichž se kreslí světlem. Mimochodem - spoluorganizátor výstavy fotografií ve Vlachově Březí, jejíž další ročník spatří světlo světa už o velikonocích. 

   Manipulace mohou být, a také na výstavě jsou, různé - například s křišťálovou koulí v silniční krajině, prstů s hlínou, hned za frontou renesančních domů prachatického náměstí se může objevit vysoká stráň s kapličkami křížové cesty, za kostelem sv. Jakuba zase obří písečná duna nebo vlnící se moře, v širokoúhlé krajině pod oblohou s mráčky nebo na mořské hladině mohou zase vyrůst artefakty z čerpacích stanic, obchoďáků či železničních přejezdů pod sjednocujícím názvem Po nás potopa. Ale raději přijďte a dál už hledejte manipulaci sami...

   Při vernisáži nechyběly ani pro fotoklub tradiční vtipné soutěže o ceny v podobě fotografií, jako například vystřihování z časopisů poslepu v temné komoře. Zaujalo i "čtení" promítnuté fotografie zátiší. "Patří dívce, silné kuřačce, která miluje květiny a ráda se líbí," představil uživatelku Jiří Lux ztichlému, pozornému publiku. A pak vše doložil - na snímku jsou tři popelníky, váza na květiny a šminkkastle s líčidly. Podobně přečetl a vyložil i fotku pěti štěňátek na trávníku se stromem nebo krátkozrakou fotografku retušující velký snímek.

   Výroční výstavu prací členů Fotoklubu F2,8 Prachatice, kterou připravili ve spolupráci s Kulturními a informačními službami města Prachatic, si můžete přijít prohlédnout do prachatické Galerie Dolní brána až do pátku 23. března. Ovšem dobroty z vernisáže, a hlavně skvělý svařák, tam už asi nenajdete...

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena