Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  OBRAZEM: Škody po Sabine jsou, ale katastrofa se nekonala

PRACHATICKO – 10. února 2020 – 14:12 – Utržená střecha na městském stadionu, spadlé stromy v areálu lesních her a na silnice. To jsou škody v okolí Prachatic po Sabine.

      

   Text: KATEŘINA PŘIBYLOVÁ, foto: LUKÁŠ KARBULKA  a ZDENĚK PŘIBYL

  

   Orkán Sabine zasáhl i Prachaticko a nadělal škody. Ty ale moc neodpovídají síle varování meteorologů o síle větru. Na jihu Čech bylo nejvíce postiženo výpadky proudu Jindřichohradecko. Na Prachaticku E.on hlásil výpadky hlavně na Vacovsku. Energetici je postupně odstraňují a provoz v regionu se vrací k normálu.

   Nejvážnější událostí na Prachaticku, kterou Sabine způsobila, se tak zdá pád stromu na Audi dnes ráno na silnici z Prachatic na Libínské Sedlo. Při něm utrpěla lehké zranění řidička. Několik stromů tu spadlo přes silnici mezi Fefrovskými rybníčky a Americkou zatáčkou.

   Popadané stromy jsou i v okolí areálu lesních her nad prachatickou průmyslovou zónou a na městském stadionu v Prachaticích silný poryv větru strhl střechu na jednom z objektů a po areálu rozesel izolaci.


 

DŘÍVE ZVEŘEJNĚNÉ ZPRÁVY:

Sabine dorazila - padají stromy a lidé jsou bez elektřiny

PRACHATICKO – Aktualizováno – Silný vítr, který na dnešek předpověděli meteorologové, dorazil na Prachaticko. Hasiči vyjíždí hlavně k popadaným stromům.

   Text: KATEŘINA PŘIBYLOVÁ

   Poslední aktualizace: 10. února 2020 – 10:23


Orkán, který dostal jméno Sabine, dorazil nad ránem i na Prachaticko. Hasiči tu k páté hodině evidovali rovnou desítku výjezdů k popadaným stromům. Ty uzavřely silnici z Prachatic na Libínské Sedlo zhruba do půl desáté a krátce také silnici z Vimperka na Strážný. U Libínského Sedla na jedno osobní auto spal strom a jeden člověk při tom byl lehce zraněn. Spadlý strom na silnici hlásila policie i u Žernovic, Horní Vltavice nebo Vrbice. Doprava z Prachatic na Volary ráno stála už na obchvatu, dál policie auta nepouštěla.

   V 8:20 hlásili hasiči na Prachaticku 43 výjezdů. "Z toho dopravní nehoda (náraz do stromu) na Libínském Sedle s lehkým zraněním, ve Vimperku - části obce Lipka náraz vlaku do spadlého stromu (bez zranění), zajištění uvolněné střechy v Prachaticích a odstranění a upevnění zastřešení bazénu, které vítr v Bohumilicích odnesl až na silnici. Uvolněná střecha je hlášena také na sídlišti v Prachaticích a v Lenoře," řekla mluvčí hasičů Vendula Matějů.

   Firma GW Train přerušila dopravu na všech železničních tratích na Šumavě, na kterých provozuje vlakové spoje a to kvůli spadlým stromům a také preventivně.

   Energetici pak v našem regionu hlásili po sedmé a osmé hodině ráno několik tisíc lidí bez elektřiny. „Na Prachaticku řešíme největší problémy v lokalitách Vacov a Vrbice (1 300 domácností), Lhenice (1 000 domácností) nebo Buk a Šumavské Hoštice (750 domácností). Příčinou poruch je silný vítr, který láme stromy a větve, které pak padají na vedení a poškozují ho, nejčastěji to bývají vodiče a izolátory. Počasí je ale na mnoha místech extrémní, takže například v podhůří Šumavy provádíme jen dálkové manipulace (tedy jen přes dispečink), protože v této lokalitě hrozí vysoké riziko pádu stromů a situace je pro práce v terénu velmi nebezpečná“ řekla mluvčí E.onu Martina Slavíková. Nakonec museli energetici v kraji vyhlásit kalamitní stav. Podle nárůstu poruch se ale už vichřice přes Prachaticko přesunula dál a řádila v Budějovicích a na Jindřichohradecku.

   Správa parku zatím nemá informace o tom, jaké škody orkán způsobuje na lesních porostech na Šumavě. Lesníci do terénu kvůli varování před silným větrem zatím nevyrazili a první odhady tak budou nejdříve zítra. "Z bezpečnostních důvodů až do odvolání důrazně nedoporučujeme pohyb po stezkách nebo v lese na celém území Národního parku Šumava. Všechna naše informační střediska a návštěvnická centra i výběhy zvířat a stezky u nich jsou uzavřeny s výjimkou Informačního střediska Kvilda, zde je otevřeno 8:30 - 16:00 hodin," informoval park na svém facebooku.

   Situace má být podle předpovědí nejvážnější dnes ráno a pak slábnout. Varování před orkánem platí do úterý.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena