Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Neukáznění řidiči způsobují na Třístoličníku dopravní zácpy

ŠUMAVSKO - 10. února 2020 – 11:14 - Silnice k parkovišti na Třístoličník byla v poslední době několikrát z obou stran ucpaná auty. Na vině je malé parkoviště a nekázeň řidičů.

      

   Text: LUKÁŠ KARBULKA, foto poskytl NP Šumava

  

   Oblíbená turistická destinace pro turisty Třístoličník, který se nachází osm kilometrů od Stožce, se v poslední době potýkal s ucpanou silnicí vedoucí k jeho parkovišti. „Velké problémy nastaly především v době Vánoc a Nového roku. Silnice k parkovišti na Třístoličník byla po obou stranách využita jako parkovací místo a mezi těmito zaparkovanými auty, které tímto stáním porušovaly dopravní předpisy, se pokoušela další osobní auta projet k oficiálnímu parkovišti. Nakonec došlo k ucpání komunikace a vůbec nebyl možný průjezd zásahových vozidel horské služby ani záchranné služby,“ řekl mluvčí okresu Freyung-Grafenau Karl Matschinner.

   Na vzniklé problémy reagovali schůzí zástupci míst a obcí, kterých se problém s dopravou dotknul. Jejich úkolem bylo zabránit opakování se problémů dopravy na silnici. „V právě probíhající zimní sezóně může být nabídnuto pouze přechodné řešení. Dlouhodobé návrhy řešení, jako například instalace závory nebo nasazení autobusů jezdícím v daném taktu, byla sice diskutována, ale jsou spojená s právními, finančními a logistickými překážkami. Pro jejich realizaci je třeba delší plánovací období. Ani možnost stavby dalších parkovacích míst není aktuálně možná. V současnosti je na Třístoličníku k dispozici přes 170 parkovacích míst pro osobní vozy, pro 3 autobusy a 3 další parkovací místa, která jsou určena pro karavany. Jenom v jednotlivých dnech, jako o víkendech, o svátcích, jsou za pěkného počasí veškerá parkovací místa obsazená vlivem velkého návalu návštěvníků. Stává se potom, že řidiči parkují na okraji silnice, ale to je mimo uzavřené obce protizákonné obecně v celém Německu. Je to zakázáno i bez zvlášť instalované značky o zákazu zastavení v daném úseku,“ sdělil Karl Matschinner.

   Největším problémem zaparkovaných aut na okrajích silnice a následné ucpání komunikace je nemožný průjezd například záchranné služby. Okresní úřad proto žádá všechny řidiče jedoucí na Třístoličník, aby se jezdili a parkovali podle předpisů. „Abychom tomu předešli a zamezili nelegálnímu parkování, tak se příslušná místa dohodla na tom, že zástupci dobrovolných hasičů budou ve dnech vysokého nájezdu návštěvníků, zvlášť o víkendech, o svátcích, uzavírat komunikaci na Třístoličník, jakmile se parkoviště naplní,“ dodal Karl Matschinner. Podobné problémy se nevyhnuly ani vrcholu Luznému, kde doprava také vázla.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena