Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Obnova hřiště, lávka, lavičky, zahrady a zóna v arboretu

VIMPERK – 27. ledna 2020 – 18:29 – Vimperští si vybrali, jaké projekty chtějí do participativního rozpočtu. Ve středu 29. ledna jim je schválí zastupitelstvo města.

      

   Text: KATEŘINA PŘIBYLOVÁ

  

   Nultý ročník vimperského participativního rozpočtu dospěl k realizaci. Veřejnost si loni navrhla a vybrala projekty, které město zaplatí a zastupitelstvem nyní jejich seznam projde ve středu. Pak bude moct začít jejich realizace za celkem půl milionu korun, které dalo zastupitelstvo veřejnosti k dispozici, aby si o nich rozhodla sama.

   V anketě bylo navrženo osm projektů, hlasovalo 348 respondentů a vybráno jich bylo k realizaci nakonec pět. „Nejvíce hlasů bylo rozdáno osobami ve věku od 31 do 45 let a mladistvými pod 18 let. 70 % všech, kteří se hlasování zúčastnili, by přivítalo více podobných anket, kterými by mohli sdělit svůj názor na dění ve městě,“ řekla Renata Lešková z odboru školství, kultury a cestovního ruchu, která je koordinátorkou participativního rozpočtu.

1. Revitalizace dětského hřiště na Boubské - celkem 122 hlasů (+129/-7)
2. První etapa obnovy pivovarských teras a úprava mini parku - celkem 90 hlasů (+95/-5)
3. Lávka přes Křesanovský potok - celkem 87 hlasů (+94/-7)
4. Doplnění laviček na pěší trasy po městě - celkem 49 hlasů (+58/-9)
5. Klidová a relaxační zóna v arboretu - 37 hlasů (+50/-13)

Revitalizace dětského hřiště na Boubské – na Boubské je velice početná skupina dětí školního a předškolního věku. V minulosti zde bylo vybudováno dětské hřiště, které je potřeba v současné době revitalizovat. Revitalizovaný prostor by byl doplněn skluzavkou, zakrývacím pískovištěm a zahradní lavičkou. Celý prostor by byl oplocen nízkým živým plotem. V dalších etapách by pak došlo k změně povrchu chodníku a nakreslení nových herních prvků na jeho asfaltový povrch.

První etapa obnovy pivovarských zahrad a úprava miniparku – mladá maminka a oblíbená učitelka Bára Samková se zabývá prořezem a vyčištěním mini parku u Pivovarského náměstí a navazujících teras proti Všeobecnému a sportovnímu gymnáziu Vimperk. Tato oblast skrývá velký potenciál a aktuálně je ve velmi špatném stavu. Vstup do parku je zarostlý, přičemž tyto stromy a keře jsou ve velmi špatném stavu. Samotný park je pouze úkrytem pro pochybné skupinky občanů. Navazující terasy jsou pak zcela zarostlé náletem. Bára navrhuje v rámci první etapy vše prořezat, prosvětlit a odstranit černé skládky. Věří, že se tím ukáže krása a možnost celého prostoru. Vždyť není nic jednoduššího než se na místo přijít podívat a poslechnout si Báru, jak vážně to s parkem proti gymplu myslí.

Lávka přes Křesánovský potok – navrhovatelka Věra Patilová reaguje na zejména bezpečnostně –dopravní rizika, kterým jsou vystaveni všichni ti, kteří se chtějí dostat z areálu Nemocnice Vimperk na přístupovou cestu vedoucí do volnočasového areálu Vodník. Přístupová cesta směrem k vjezdu do areálu je určená pro vozidla záchranné služby a zdravotnické dopravní služby, podél cesty jsou parkovací místa pro klienty, uživatele, pacienty, zaměstnance. Není zde chodník takových parametrů, aby splňoval normy pro pohyb osob se zdravotním postižením. Výjezd ze samotného areálu je nepřehledný. Absence chodníku v navazující Purkártově ulici, kde je velký pohyb osob směrem na zámek. Prostě vše je špatně. Lávka překlene Křesánovský potok přímo v areálu nemocničního parku, dále bude možno začít přemýšlet nad celkovou revitalizací parku a vytvoření nového vycházkového okruhu Domov seniorů Vimperk – Výletní restaurace Vodník – rekreační areál Vodník a zpět.

Doplnění 17 kusů laviček na pěší trasy po městě – se vzrůstajícím věkem obyvatel Vimperka došel Bohumil Petrášek a jeho přátelé z řad Senior klubu Vimperk k rozhodnutí, že je potřeba zpracovat návrh osazení minimálně 17 laviček na pěších trasách po městě. Nelenil a do nultého ročníku rozpočtu právě toto téma zpracoval. Senioři si budou moci při cestách po městě na chvilku oddechnout a využít laviček, které budou po dohodě s nimi nově instalovány v samém centru města, na Homolce, na sídlišti Míru i „starém“ sídlišti.

Klidová a relaxační zóna v arboretu - návrh učitelky z vimperské školy T. G. M. Petry Hříbalové se zabývá instalací dřevěného stolu do areálu arboreta. Stůl by přibyl ke stávajícím dřevěným lavicím a celé místo by bylo vhodné jednoduše zastřešit. Odpočinkové místo by bylo vhodné pro návštěvníky, kteří by zde mohli posvačit, věnovat se četbě či hrát společenské hry. Místo by v teplých jarních měsících lákalo k ranním piknikům.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena