zprávy - foto - od čtenářů - INZERCE - redakce - CENÍK  

 
  Díky sto osmičkové většině koalice SPOLU válcuje demokracii

PRACHATICE – placená inzerce – Sametová revoluce v listopadu 1989 nám umožnila užívání svobody, demokracie a hlavně možnosti volit své kandidáty.

      

   ANO 2011  

  

A to ve všech možných volbách, od prezidentských až po komunální. Zlom nastal při posledních parlamentních volbách, kdy současná vládnoucí koalice SPOLU využila volební systém (který je posvěcen i Ústavním soudem), aby se jim konečně podařilo porazit Hnutí ANO.

To se jim nakonec stejně nepodařilo (v současné Sněmovně dolní komory má ANO 72 mandátů). A tak vznikl model obcházení vítěze voleb. Spojováním všech možných uskupení a politických stran, které by se v některých případech do sněmovny ani nedostaly, je realitou politické scény.

Současná vládnoucí koalice (ODS, KDU, Piráti, STAN a Top 09) zavedla precedens nového vnímání politiky a hlavně významu demokratických voleb. Důkazem toho jsou výsledky voleb krajských a komunálních. I v těchto volbách bylo hnutí ANO hodně úspěšné, ale díky vznikajícím "slepencům" (někde až šestičlenným) bylo posláno do opozice.

A střihem se dostáváme do doby totalitní minulé, kde KSČM ovládaná Ruskem v nedemokratických volbách, kdy výsledky voleb byly známy ještě před sečtením hlasů, vždy vítězila. Je zvláštní, že se daří, při nesourodosti programových prohlášení, jednotlivých vládnoucích stran, utvořit koaliční smlouvu.

Není to jen zbožné přání politiků, za každou cenu se domluvit a porazit soupeře, když ne v přímém souboji za svoji stranu (hnutí), tak společně s ostatními? Nic nevadí, že jsme orientovaní nalevo nebo napravo. Co na to voličská základna? Program by měl oslovovat voliče a přesvědčovat je, že udělali správně dát hlas právě jim. Dnešní politický styl se jeví značně rozporuplně: "Levá, pravá, přední, zadní, pozor kozle (vládo) neupadni"

Upadá politická kultura a jasně ji převyšuje chuť po politické moci, anebo odstranění někoho, kdo nám v tažení na politické výsluní vadí, překáží. Výsledkem nové volební taktiky je, že dolní komora Parlamentu má pohodlnou 108 většinu a dává to okázale najevo, jak opozici, tak občanům, ale i prezidentovi.

Horní komora Senát, by měla být určitým oponentem vlády, ale bohužel jen tiše přizvukuje všemu, co vláda navrhuje (musí - má stejné politické složení jako poslanecká sněmovna) a tak "bez chuti, bez zápachu". A v prezidentských volbách to vypadá, že vyhraje školený rozvědčík (komunista a aktivně školený odborník, který sloužil minulému režimu, tedy i STB a složkám podobným). Máme se na co těšit! Parlament, Senát a prezident nás jednohlasně budou ujišťovat, že to, co nám předkládají oni, je to nejlepší.

Rok vlády, která za sebou nemá hmatatelné výsledky, ale spíše kontroverzní kauzy… Fakta neschopnosti vlády převyšují realitu, abychom se v krizi měli lépe. Nevzpomenu si, za co bychom mohli vládě zatleskat, snad za přístup k válečnému konfliktu na Ukrajině.

Smutné je, že vládní koalice se snaží model slepenců přenášet do komunálních voleb a to nepřináší do fungování měst a obcí nic dobrého. Jsem zastáncem systému voleb, které ctí vítěze s největším počtem mandátů a ten se dohodne například s druhým v pořadí o sestavení koalice. - V poslední době jsem se setkával s názory občanů, že to vlastně nemá cenu, chodit k volbám.

Oni si to politici udělají stejně podle svého a nectí výsledky, podle získaných mandátů od voličů. Výsledky voleb se obchází a vítěz je často odsunut do opozice. Je to krok špatným směrem a postrádám i význam slova demokratické volby. Výsledky nakonec určí politici, kteří to mají v některých případech nařízeno z centrály. Občané jsou až na druhém místě. Přesto si nenechám znechutit možnost volit a příštích komunálních voleb se zúčastním.

Miroslav Lorenc, zastupitel

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

OBRAZEM: Discgolfové hřiště má díky Nadaci ČEZ i nový mobiliář

Zemřel Zdeněk Přibyl – novinářská legenda Prachaticka

Silně opilý muž napadl v Husinci lékaře a policistu. Toho i zranil

Volarské seniorky vystavují v KreBulu už jen do konce listopadu

Nový vimperský kalendář je o památkách a proměnách života

ŠUMAVA LITERA: Ceny získaly i Prameny Vltavy a Ruce houslisty

OBRAZEM: Desítky dárců krve se dočkaly velkého poděkování

Na obchvatu Strážného sjel ze strže nákladní vůz plný obilí

V Prachaticích vystavuje světově uznávaný ilustrátor Jindra Čapek

Nové vedení Prachatic připomnělo 33 let od pádu komunismu

Namrzlé šumavské silnice si vyžádaly první oběť nové zimy

OBRAZEM: Také ve Volarech si připomněli veterány a oběti válek

OBRAZEM: Na volarské poslední leči nechyběl soud ani zábava

Policisté hledají řidiče, který vezl v červenci domů opilou ženu

Ukradená školní tuba skončila záhadně u lesa, našel ji houbař

Chcete na prachatickém sídlišti parkovací dům a rezidenční zóny?

 
 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena