Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Několik lidí z Prachaticka bylo podvedeno na sociálních sítích

PRACHATICKO – 24. ledna 2020 – 15:19 – Policie vydala důrazné varování před podvodnými praktikami na sociálních sítích. Jejich obětí se stalo i několik lidí z Prachaticka.

      

   Text: KATEŘINA PŘIBYLOVÁ

  

   Policie vydala varování pro veřejnost a zároveň tím dala najevo, že vyšetřuje rozsáhlé podvody na sociálních sítích. Podle našich informací jde o celorepublikový případ, ve kterém jsou stovky poškozených. Několik je jich i z Prachaticka a přišly o stovky až tisíce korun. Podvod je poměrně sofistikovaný a jde o další důkaz toho, jak jsou sociální sítě hloupé a nebezpečné.

   Podvodníci falšují profily ze seznamu přátel poškozených. Nebo se jim do nich daří dostat prolomením hesla. A pak oslovují z profilu jejich „přátel“ poškozené, kteří se domnívají, že komunikují s přítelem, kterého znají a považují za důvěryhodného.

   "Následně pod různými legendami pachatel oklame poškozené. Často to bývá legenda o soutěži, ve které, aby uspěl, potřebuje hodně SMS kódů. Tímto od důvěřivé osoby, která si „přítele“ neprověří, obdrží telefonní číslo a následně i SMS s PIN kódy, které potřebuje k uplatnění m-platby. Jakmile je podvodník uplatní, peníze jsou mobilním operátorem samozřejmě strženy poškozenému. Poté se podvodník odmlčí,“ popsala podvody prachatická policejní mluvčí Martina Joklová.

Policie proto varuje:
Prachatičtí policisté doporučují větší obezřetnost na sociálních sítích. Lidé by si měli ověřit, s kým komunikují, obzvlášť v případě, když je někdo požádá o telefonní číslo. Je třeba si uvědomit, že lidé na internetu nemusí být těmi, za které se vydávají. V žádném případě jakékoli kódy dalším osobám nesdělujte, v SMS zprávě vás na to upozorňuje sám mobilní operátor. Dále si SMS zprávy s kódy můžete nechat operátorem blokovat. Nedojde pak k žádnému vyúčtování a nebude nic strženo. Neznámý pachatel tak nebude mít možnost si nic zakoupit. V případě podezřelé komunikace kontaktujte policii. 

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena