Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Hřbitovní kostel se otevírá nově turistům. Ale polovičatě

PRACHATICE – 24. ledna 2020 – 14:10 – Unikátní prachatický hřbitovní kostel se otevírá turistům. Živým Prachaticím, které s podnětem přišly, se ale zdá řešení polovičaté.

      

   Text a foto: KATEŘINA PŘIBYLOVÁ

  

   Prachatická radnice vychází od ledna vstříc podnětu, se kterým v loňském roce přišlo v zastupitelstvu sdružení Živé Prachatice v čele s Jakubem Nepustilem a otevírá kostel sv. Petra a Pavla turistům. Počítá s tím i strategický plán města a Živé Prachatice kvůli tomu loni navrhly pořídit studii proveditelnosti. „Je to úžasná památka. Jedna z nejvýznamnějších v Prachaticích. Forma zabezpečení může být různá. Třeba to může být nějaký důchodce z Ostrova. Může tam být třeba skleněná předsíň, která umožní si kostel prohlédnout a člověk se nedostane dovnitř, aby něco ukradl,“ řekl Jakub Nepustil.

   Další možností bylo i elektronické zabezpečení, které podpořil také starosta Martin Malý. Studii proveditelnosti ale koalice nakonec odmítla s tím, že není nutná a se zpřístupněním se počítá. Nakonec je nově kostel přístupný pro turisty od listopadu od března jen na vyžádání. V jarních a podzimních měsících jednou denně a o prázdninách třikrát denně v přesně stanovené hodiny.



Do kostela se mimo bohoslužby dostaly dosud prakticky jen delegace, které sem vodí vedení města i opoziční zastupitelé. Z kostela například byla nadšená i Marie Noel Tournoux z UNESCO, kterou sem pozval právě Jakub Nepustil. Kostel má románské základy zřejmě z 12. století a je tak nejstarší stavbou v Prachaticích a jednou z nejstarších kamenných staveb v Jihočeském kraji. Je starší i než legendární Notre Dame v Paříži a jeho gotické malby v kněžišti jsou unikátní.

   Živé Prachatice považují způsob zpřístupnění kostela za polovičatý a hlavně kritizují nedostatek propagace města a kostela. „Jak je zvykem u současného vedení města, řešili úkol po svém bez naší spoluúčasti a s řešením nás seznámili jen letmo. Jestli bude průvodce vždy na místě nebo na vyžádání, jestli bude z místa nebo dojíždět… To nevím,“ řekl Jakub Nepustil. Kostel sv. Jakuba ve městě je přitom dlouhé roky zpřístupněn pravidelně po celý den a jeho vybavení hlídá elektronické zabezpečovací zařízení. Toto řešení podporovala i koalice, ale podle otevírací doby k němu nakonec nedošlo.

   „Samotné zpřístupnění kostela ale není řešením, jak ho představit návštěvníkům. Bez propojení na kvalitní propagaci města, bez vlastní propagace, bez zahrnutí do například turistických okruhů se po čase ukáže, že kostel je navštěvován minimálně. Propagace Prachatic je obecně na velmi slabé úrovni, a pokud se nepřistoupí ke kvalitní, profesionálně zpracované koncepci turistického ruchu, tak jako u řady jiných věcí za čas vedení města od zpřístupnění ustoupí s argumenty, že se to vyzkoušelo a nebyl zájem,“ řekl také Jakub Nepustil.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena