zprávy - foto - od čtenářů - INZERCE - redakce - CENÍK  

 
  Pětadvacátá novodobá plavební sezóna dopluje v sobotu do cíle

ŠUMAVA - 14/9 2022 - 10:47 – Polena a dřevěné štěpiny na hladině Schwarzenberského plavebního kanálu uzavřou v sobotu 25. novodobou plavební sezónu.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL a Hynek Hladík  

Stane se tak u hraničního potoku Ježová - Iglbach. Informoval nás o tom plavební ředitel Schwarzenberského plavebního kanálu a předseda pořádajícího zapsaného spolku Libín-S Prachatice Hynek Hladík. Čas na splavení půl sáhu palivového dříví v oblasti křížení kanálu s potokem Ježová podle jeho plavebního rozkazu s letošním číslem 6 nastane 17. září ve 14:30.

"Jako připomenutí práce především českých plavců, kteří velmi tvrdě pracovali na vytahování plaveného dřeva, které připlulo po Schwarzenberském plavebním kanálu a řece Große Mühl k ústí do Dunaje, vystoupí přímo na hranicích folklorní soubor Libín-S Prachatice, který tak v sobotu ve 13:00 hodin zahájí slavností zakončení letošní jubilejní plavební sezóny," říká Hynek Hladík. A vzápětí připojí podrobnosti s odkazem na ředitele panství Český Krumlov Ernst Mayera, který popisoval v roce 1828 nejen vlastní plavební kanál, ale také provoz na něm:

Vzhledem k nedostatku volného personálu v oblasti ústí Große Mühl do Dunaje - v obci St. Martin an der Donau, přicházely každoročně do Untermühl celé skupiny mladých mužů a žen z jihozápadu Čech - především z Prácheňského kraje - tedy Horažďovicka, Strakonicka, Písecka a Prachaticka. Pracovní dobu měli od pěti od rána do sedmi večer pouze s jednou hodinovou přestávkou na oběd. Práce to byla velmi těžká. Bylo třeba plavené dřevo vytáhnout z vody a uložit je do hrání, aby vyschlo před další dopravou do císařského hlavního města Vídně.

"K překvapení ředitele panství, místo aby padli unaveni na lože, Češi vytáhli z domova přinesené housle, citery a v Čechách tehdy ještě obvyklé dudy, hrálo se, zpívalo a dokonce i tancovalo. Nad tábořištěm spoře osvětleným ohni zněly české národní písničky. A v pět ráno stáli čeští plavci opět u vykládacích kanálů, nebyly na nich vidět stopy po dlouhém večeru a krátké noci a tvrdě pracovali. Jó, takoví byli naši předkové!“ vypráví Hynek Hladík.

Folklorní soubor Libín-S Prachatice, který vede, svým hranice překračujícím projektem Setkání s tradicí na Schwarzenberském plavebním kanálu přivedl české lidové písničky, muziku a tance zpátky k plavebnímu kanálu. Je podle ředitelových slov skoro jisté, že Libín-S Prachatice představí taneční pásmo Plavci, které vypráví o plavení dříví i večerní zábavě plavců.

Předpokládá se, že se do plavení zapojí nejen zkušení plavci, ale také děti. Poté pak malí plavci převezmou z rukou plavebního ředitele diplom, učebnici a placku - odznak plaveckého učně. Doznění slavnosti bude opět ve folklorním duchu.

Zajímalo nás, jaká vlastně byla jubilejní 25. novodobá plavební sezóna na Schwarzenberském plavebním kanále. "Rok 2022 přinesl plavebnímu kanálu řadu novinek. V rámci společného projektu Kulturní a přírodní dědictví Schwarzenberský plavební kanál, Bavorská niva, byly zakončeny práce spolufinancované z prostředků Evropské unie na Želnavském smyku díky Vojenským lesům a statkům ČR a ve spáditém úseku Schwarzenberského plavebního kanálu na povodí Dunaje přičiněním Lesů ČR. Podařilo se i zpřístupnění vrchovištního rašeliniště Bavorská niva a objektů na rakouské části plavebního kanálu díky Tourismusverbandu Böhmerwald," začíná svůj dlouhý výčet podařených věcí Hynek Hladík.

Také se podle něj letos poprvé plavilo dřevo na Želnavském smyku, zásluhou Vojenských lesů a statků a Lesů ČR. Dále spatřila světlo světa dvojjazyčná publikace Schwarzenberský plavební kanál v zrcadle historických dokumentací, která bude k mání ve stánku Lesů ČR. Doplní ji tamtéž a v informačních střediscích prospekt o Schwarzenberském plavebním kanálu s mapou. Vydána byla i pohlednice Schwarzenberský plavební kanál. Letos v dubnu, shodou okolností, vydala Česká pošta poštovní známku Schwarzenberský plavební kanál.

"Ještě do konce roku se očekává, že organizace OSN pro vzdělání, vědu a kulturu UNESCO prohlásí plavectví (dřeva) za nehmotné kulturní dědictví lidstva. Tím bude oceněna i práce českých i rakouských plavců dřeva od Schwarzenberského plavebního kanálu. Bude to ale i závazek, aby se tyto plavecké tradice udržovaly i v dalších generacích," zdůrazňuje Hynek Hladík.

"Na závěrečné akci plavební sezóny v sobotu 17. září se budou aktivně podílet partneři - rakouská organizace cestovního ruchu Tourismusverband Böhmerwald a státní podnik Lesy České republiky," připomíná plavební ředitel a dodává: "Projekt Setkání s tradicí na Schwarzenberském plavebním kanálu finančně podpořily Jihočeský kraj, obec Nová Pec a Lesy České republiky."

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

Ve Vimperku padlo obvinění za pokousání chlapce psem v obličeji

prachatickoNEWS.CZ slaví narozeniny s rostoucí návštěvností

prachatickoNEWS.CZ slaví narozeniny s rostoucí návštěvností

OBRAZEM: Volarští povýšili parkourové hřiště na interaktivní

Zloděje dámského elektrokola natočila kamera obecního úřadu

Zastupitelé dali šanci zcela nové obchodní zóně ve Vimperku

Dobrovolníci oživovali rašeliniště a mokřady v národním parku

Dokument Černí Češi o Namibijcích uvede kino Národka v pátek

Národka má nový ovál, otestuje ho i náhrada Štěpánského běhu

Příjezd k centru Prachatic zkomplikuje uzavírka Janské ulice

SMS o příspěvku na bydlení stála muže z Vimperska 200 000

OBRAZEM: Deset let investic udělalo ze ZŠ Vacov moderní školu

První státní lesní mateřská škola startuje na Soumarském mostě

Do potoka unikly fekálie. Vyšetřující městský úřad k tomu mlčí

Eno-gastronomické přehlídky sýrů, ryb a vín zvou. Už o víkendu!

Houby v Pošumaví čekaly na vláhu a konečně se jí dočkaly

Robert Huneš se dočkal po dvou letech hejtmanské Zlaté šupiny

Robert Huneš se dočkal po dvou letech hejtmanské Zlaté šupiny

Vytrhl vrátka, aby se dostal k domu, kde pak nadával a pral se

Skvosty South Bohemia Classic uvidíte nejlépe ve Vimperku

Policie řeší ne úplně obvyklý příběh ztracené tašky s penězi

 
 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena