Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Pražská firma dostala pokutu kvůli penzionům na Šumavě

ŠUMAVA – 15. ledna 2020 – 22:35 – Česká inspekce životního prostředí zveřejnila informace o pokutě 285 750 korun, kterou udělila pražské společnosti Gnosis.

      

   Text: KATEŘINA PŘIBYLOVÁ

  

   Česká inspekce životního prostředí pravomocně potrestala Gnosis za nelegální odběr vody, vypouštění odpadních vod bez povolení a také za chybějící havarijní plán. Firma provozuje dvě ubytovací zařízení v nejcennějších částech Národního parku Šumava, a to Hotel Alpská vyhlídka na Bučině u Kvildy a Penzion Hájenka na Knížecích Pláních.

   Inspektoři inspekce potrestali společnost za to, že v Penzionu Hájenka odebírala bez povolení vodu z vrtané studny a používala ji v restauraci penzionu i ubytovací části. „Od ledna 2018 do září 2019, kdy jsme tam byli na neohlášené kontrole, odebrala dle našeho výpočtu neoprávněně celkem 1225 metrů krychlových podzemní vody,“ uvedl Vladimír Jiráček, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Českých Budějovicích.

   Rovných dvě stě tisíc korun pak dostala firma pokutu za vypouštění odpadních vod do vod povrchových bez platného povolení, a to jak z Penzionu Hájenka, tak z Hotelu Alpská vyhlídka. „Z čistírny odpadních vod Hotelu Alpská vyhlídka byly odpadní vody nelegálně vypouštěny od konce března do srpna 2018 do levostranného přítoku Čertova potoka. Z čistírny odpadních vod Penzionu Hájenka bylo nelegálně vypouštěno od ledna 2018 do září 2019, a to do bezejmenného přítoku Vltavského potoka. Navíc jsme zjistili, že čistírna Penzionu Hájenka byla provozována v rozporu se schváleným řádem. Nebyl například čištěn česlicový koš, který byl v době kontroly zaplněn toaletními potřebami. Každé vybočení z optimálních technologických parametrů přitom znamená snížení čistícího účinku čistírny,“ řekl Jiráček.

   Hotelu Alpská Vyhlídka navíc chyběl havarijní plán pro nakládání s lehkým topným olejem, který tu mají v pěti nádržích a používají na topení. Firma se proti udělení pokut neodvolala.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena