Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Malířky z Chýnova a jejich hudebníci roztleskali Dolní bránu

PRACHATICE - 13. ledna 2020 - 10:35 - Galerie Dolní brána v Prachaticích patří od pátku 10. ledna výtvarnicím kolem Evy Wernerové-Malkovské. Říkají si pracovně Malířky z Chýnova.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL

  

   První vernisáž v Dolní bráně v novém roce zahájilo dechberoucím vystoupením hudební trio Betty, Nina a Míra. Zaujalo neotřelým aranžmá skladeb s harmonikou, kytarou, harfou a zpěvem australských písní a lidovek v příjemné angličtině. Vzápětí jsme se dozvěděli, že nám hraje a zpívá se svou ženou a další kolegyní rámař, v jehož dílně se rámovala většina vystavených obrazů. A také, že ohnivý cop harfistky patří jeho ženě, rodilé Australance, a že společně umějí také irské balady, se kterými koncertují. Obecenstvo, které skoro neprodyšně zaplnilo první podlaží Dolní brány, se mohlo utleskat...

   Galeristka Dolní brány Šárka Hettnerová představila skupinu výtvarnic pracovně zvaných Malířky z Chýnova, pod vedením známé výtvarnice Evy Wernerové-Malkovské. Rodačka z Českého Krumlova, absolventka SUPŠ v Uherském Hradišti, působila před časem i v našem regionu, vedla kulturu ve Vimperku, od roku 1991 je na volné noze, dodnes ve vimperském hotelu Terasa a pak v Českých Žlebech vystavuje. Šéfová výtvarnic pozvala při vernisáži k sobě devět vystavujících kolegyň. A opět vřelý potlesk nebral konce.

   "Vstupní sál galerie Dolní brána patří Evě Wernerové-Malkovské, první podlaží nabízí obrazy Heleny Šandové a horní sál galerie obsadily výtvarnice-studentky z kroužku paní Malkovské," uvedla přítomné do obrazu galerista Šárka Hettnerová. A je se opravdu na co dívat. Podle toho, co jsme zaslechli, byl zřejmě vytvořen nový rekord v počtu obrazů na stěnách Dolní brány. Většina příjemných zátiší, krajinek, portrétů, květin, vesniček či městských zákoutí má totiž komorní formát.

   V Prachaticích tak máme možnost prohlédnout si výběr prací studentů a studentek, které Eva Wernerová-Malkovská vyučuje už dvacet let na faře v Chýnově. "Mám na padesát žáků a žákyň a vždycky se nás sejde tak třináct, abychom se tam vešli. Vyučuji různé techniky, například lingrustu, což je kombinovaná technika plus olej, enkaustiku, kde se pracuje s voskem a olejem, nebo kresbu pastelem na velurový papír a řadu dalších," řekla nám Eva Wernerová-Malkovská. Výstava v Dolní bráně bude otevřená do 14. února. 

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena