Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Mladí malíři dostali od výtvarnice Hany Krčmové nejen barvy

PRACHATICE - 1. ledna 2020 - 8:18 - Z listopadové výstavy obrazů výtvarnice Hany Krčmové v Zimní zahradě prachatické radnice se mohli radovat mladí malíři ze ZŠ Vodňanská i DDM.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

  

   V komorní galerii Zimní zahrada na radnici v Prachaticích vystavovala po celý listopad své obrazy z jižních Čech a Šumavy úspěšná výtvarnice, kostýmní návrhářka a erudovaná malířka Hana Krčmová. Výstavu nazvanou Zelená modrá - dóóst dobrá! předcházel i provázel příjemný a ne zcela obvyklý přístup výtvarnice, rozené Jihočešky, pocházející z Českého Krumlova.

   Začalo to tak, že dlouho před vernisáží se Hana Krčmová kontaktovala s dětmi s výtvarného kroužku v ZŠ Vodňanská Prachatice. Poskytla jim půl tuctu svých obrazů, kterými se děti inspirovaly při své vlastní tvorbě. A potom zdařilými dětskými obrázky doplnila svou výstavu v Zimní zahradě. O vernisáži jsme psali zde.

   "Vždycky se snažím ke každé výstavě připojit doprovodnou akci pro děti nebo pořádat komentované prohlídky pro místní školy, případně připojit výtvarný workshop. A výtěžek se po výstavě vždy promění na barvy, štětce či jiné potřeby pro výtvarnou činnost těch nejmenších," řekla Hana Krčmová. A to vše se také s úspěchem odehrálo i v Prachaticích. 

   Na tvorbu dětí z Vodňanky, inspirovanou obrazy Hany Krčmové, navázaly v průběhu výstavy mladí malíři z výtvarného kroužku prachatického Domu dětí a mládeže. Přišli si vystavené obrazy nejen důkladně prohlédnout, ale také si podle nich namalovat své obrázky. 

   "Děti přitom musí proniknout do kompozice originálního obrazu, a také se třeba rozhodnout, jak namíchat barvy. Je to ještě více, než se jen dívat," řekla nám hlavní vedoucí výtvarného kroužku prachatického DDM Veronika Veselovská. "Naše malování je vlastně přístupné všem zájemcům z řad veřejnosti," vysvětlila. Také jsme na výstavě spolu s dětmi zastihli i maminku se skicářem v rukou...

   Těsně před Vánocemi jsme se od Hany Krčmové dozvěděli ještě další informace. Na výstavě se prodal její obraz za dva a půl tisíce korun, ZŠ Vodňanská dostala půl druhého tisíce korun a k tomu za pět set korun barvy, zbytek zůstal výtvarnici na pokrytí nákladů na materiál.

   Peníze jsou jedna věc, ale evidentně nezůstalo jen u nich. Řada dětí, jak ze ZŠ Vodňanská, tak z domu dětí a mládeže, se naučila mnohem víc. Nové poznatky se jim určitě budou hodit, nejen ve škole, ale i v životě...

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena