Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Je živnostníkem roku a vystudovala prachatickou pedárnu

JIŽNÍ ČECHY - 27. prosinec 2019 – 9:19 - Bývalá studentka a poté redaktorka v Prachaticích Alena Hadravová se pyšní cenou Živnostník roku 2019 v Jihočeském kraji.

      

   Text: LUKÁŠ KARBULA, foto poskytla Alena Hadravová

  

   Bývalá studentka prachatické střední pedagogické školy a také redaktorka Prachatického deníku Alena Hadravová nyní velmi úspěšně podniká v Českých Budějovicích. To dokazuje i cena Živnostník roku 2019 v Jihočeském kraji, kterou v říjnu Alena Hadravová se svou dětskou akademií Madlenka obdržela. Kvůli tomu se naše redakce vypravila do sídla její dětské akademie a zeptali se na pár otázek. "Vůbec jsem tu cenu nečekala, ale o to větší radost mám," řekla pro PRACHATICKOnews.cz Alena Hadravová.



   Čerstvě oceněné podnikatelky jsme se také zeptali na těžké začátky. "Já jsem po rozvodu zůstala sama s malým klukem a řešila, co dál. V Českých Budějovicích jsem si našla práci, která mně ale nebavila emočně, takže jsem objevila přes inzerát, že je na prodej jedno centrum. Tak jsem vzala své našetřené penízky a šla do toho. Díky zkušenostem z IT společnosti, kde jsem pracovala jedenáct let, vystudováním prachatické VOŠ a prácí novináře se to tak nějak poskládalo a vyšlo. Nicméně začátky byly strašný. Byla jsem denně dvanáct hodin na nohou v kavárně a k tomu jsem tam měla herničku a menší tělocvičnu. To bylo ještě v prostorách na Piaristickém náměstí. Syna hlídala má babička nebo byl dlouho ve školce. Na kafíčkách jsem nic nevydělala, no a pak jsem si sedla na zadek a neměla jsem úplně nejlepší myšlenky," vzpomínala.



   Těžkou situaci Alena Hadravová zvládla správnou volbou a řekla nám i něco více o práci s dětmi. "Vsadila jsem všechno na kartu těch kurzů s dětmi a nakonec se všechno povedlo. Začátky mě naučily, že nikdy nemám jít přes sebe. Jeden čas jsem si nevěřila a říkala si, jak jsem mohla být tak lehkomyslná. Všichni podnikají s restauracemi nebo hospodami a já s dětmi. Poté jsem koupila českou licenci frenčíza s názvem Ostrov objevů a tam jsem jako máma a pedárnice viděla tu kvalitu v metodickém programu pro ty malinkatý děti. Tato licence se zabývá smyslovou aktivizací, kde se cvičí smysly. Je to hodně o básničkách, říkankách, o rozvíjení slovní zásoby a aby si zážitky spojily děti s určitou dovedností a informací. Licence je oficiálně doporučená Menzou České republiky. A na to nám chodí opravdu celorepublikově nejvíc dětí i v porovnání s Prahou. Takže ta kvalita toho kurzu přitáhla maminky k nám," zdůvodnila svůj úspěch podnikatelka. 

   "Nedávno jsem zakoupila americkou výukovou licenci pro děti od čtyř měsíců do čtyř let. Dítě se učí pozornosti a koncentraci, aby se mohlo v budoucnu dobře učit. To, co je součástí obou programů, jsou bílé místnosti na cvičení. Děti jsou pak v klidu a dávají pozor na to, na co mají. A zase, stejně jako u té české licence, chodí nám na to celorepublikově nejvíce dětí," dodává.

   V našem rozhovoru jsme se dostali i ke složitosti financování firmy. "Podnikám čtyři roky a říkám, ano, je to hezký ta práce s těmi dětmi a je to příjemný, že se tam udělá nějaký obrat, ale na rozdíl od jiných si to financuji všechno sama. V tom si myslím, že je to unikátní, nespoléhám se na penízky od města, ale snažím si to všechno řídit sama," řekla Alena Hadravová, která začínajícím podnikatelům tuto branži doporučuje. "Určitě. Ať podnikají, ale musíte vědět v čem a co přesně a zákazník musí věřit vám i produktu, pak to jde. Já mám třeba to srdce u těch dětí a učím sto padesát batolat týdně, protože mě to baví," dodala.

   Při debatě jsme se dostali i k programu, který má Alena Hadravová velmi náročný. "Je to úžasný být pánem svého času, ale je to taky o velké disciplíně. Musíte se donutit umět pracovat, protože vás nikdo nekontroluje, jako v běžné práci. Třeba teď pracuji patnáct hodin týdně, protože se blíží konec roku a my se synem chceme jet o Vánocích na dovolenou k moři. V létě o prázdninách nepracuji nikdy, protože syn má ve škole prázdniny a chci být co nejvíc s ním, takže je to o tom věřit a umět si to zorganizovat. Vstávám každý den před šestou ráno, sedám k počítači, pracuji, v sedm to zavírám, protože syn jde do školy, pak jdu učit a večer potřebuji být máma. Takže je to o disciplíně a důvěře, o ničem jiným to není," radí podnikatelka a zároveň dodává, že díky dobrým vztahům se svým bývalým manželem, který se o syna stará, má více času pro sebe i firmu. "Díky tomu si udělám práci dopředu a pak můžu být čtyřicet osm hodin maminkou a nemyslet na práci. Dále mám štěstí na své zodpovědné zaměstnance, kteří nejsou vždy samozřejmostí," chválí si.

   Zeptali jsme se také, jestli má Alena Hadravová nějaké vize do budoucna. "Já mám teď za sebou přestěhování firmy z náměstí sem na sady. Nové prostory se podařilo najít po roce a něco. Hledání nebylo snadné, protože potřebujete prostory, kde musíte denně zaparkovat padesát kočárů a to byl boj. Následně jsme postavili během tří měsíců novou kavárnu a centrum. Pronájem máme domluvený na patnáct let a to byl projekt číslo jedna, abychom to postavili na nohy do září, kdy se rozjíždí kurzy a to se podařilo. Jezdí k nám hodně maminek z Prachatic, Písku, Českého Krumlova a Hradce, nicméně rozšiřovat to do dalších měst zatím nechci. Musím být taky mámou a po těch těžkých začátcích zase nechci problémy. Hlavně musím být v pořádku kvůli synovi," řekla naší redakci.

   Zavzpomínali jsme spolu i na její minulost v Prachaticích. "Tak já jsem v Prachaticích vystudovala Střední pedagogickou a pak i Vyšší odbornou školu sociální. Mám tam i krásnou vzpomínku, kdy jsem tam dělala krátce novinařinu, to byla má první práce po škole. Byla to výborná zkušenost do života, hodně jsem se naučila. Mám tam přátele, mám na to město hezký i horší vzpomínky, ale v Budějovicích je mi lépe, je to živější město," uzavřela Alena Hadravová.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena