Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Nová výzdoba za statisíce. Volarská koule stála 480 000 korun

PRACHATICKO – Štědrý den 2019 – 9:48 – Jako vánoční dárek dostala největší města našeho regionu letos novou výzdobu za stovky tisíc. Nejodvážnější byly v nákupech Volary.

      

   Text: KATEŘINA PŘIBYLOVÁ, foto: LADISLAV BERAN a LUKÁŠ KARBULKA 

  

   Ceny vánoční výzdoby pro města rychle rostou a u některých se dá asi mluvit o tom, že výrobci ceny ozdob do ulic poněkud předražují. Ceny některých už se totiž vyšplhaly na hodnoty, jaké má třeba nové auto s relativně dobrou výbavou. Radnice pak nemají často moc na výběr, protože konkurence ceny dolů netlačí.

   Nejméně letos do výzdoby investoval Vimperk. „Město Vimperk letos investovalo přibližně 120 tisíc korun do nové světelné výzdoby stromu na náměstí Svobody. Stávající osvětlení bylo využito na doplnění světelné výzdoby dvou vánočních stromů na sídlišti Míru,“ řekla Renata Lešková z vimperského odboru školství, kultury a cestovního ruchu.

   Prachatice koupily několik nových kusů výzdoby. A to anděly na křižovatku k autobusovému nádraží, vločky na veřejné osvětlení na Náměstí Přátelství, Svatou trojici na Velké náměstí a nový světelný řetěz na kašnu. Podle informací od vedoucí prachatického odboru kultury, školství a cestovního ruchu Jiřiny Dolejškové nové prvky výzdoby města stály celkem 174 000 korun. 

   Nejvíce investovaly Volary. A to více než půl milionu korunu. Přitom vánoční koule na náměstí u kostela stála i s DPH 480 000 korun. Je přitom jediná svého druhu v Čechách a přitáhla velkou mediální pozornost a její fotografie byly hojně sdíleny i na sociálních sítích.



   „Vzhledem k jedinečnému a neopakovatelnému významu Adventu a Vánoc v sociálním a kulturním životě každého města se snažíme nejen navodit příhodnou atmosféru, ale především vytvářet příležitosti pro neformální společná setkání,“ řekl volarský starosta Vít Pavlík a dodal: „Proto bylo naší snahou nabídnout atraktivní místo k předvánočnímu setkávání občanů. V místě před kostelem, kde se během adventu koná mnoho kulturních akcí, jsme umístili originální vánoční výzdobu, stánky s občerstvením a punčem či unikátním dřevěný betlém v životní velikosti.“

   Investice se přitom městu vrací v hodnotách, které se nedají vyčíslit. U koule a stánků se schází denně desítky lidí na přátelské setkání s punčem a občerstvením. Koule dovezená z Francie přitom zvedla i zájem o Volary. „Vedle sociálního rozměru tak naše koule hraje významnou roli v oblasti cestovního ruchu a propagaci. Zvedl se jak mediální zájem o město, tak návštěvnost akcí. Proto i v následujícím roce je v rozpočtu města vyčleněna přibližně dvě stě tisícová částka na doplnění výzdoby nového veřejného osvětlení,“ dodal Vít Pavlík.

Prachatický světelný betlém je také letošní novinkou.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena