Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Zelené autobusy jezdily v létě po Šumavě i letos plné turistů

ŠUMAVA - 24. prosince 2019 – 9:15 - Téměř čtyřicet sedm tisíc turistů využilo služeb Zelených autobusů letos v červenci a srpnu. Rok 2020 je ale pro autobusy otázkou.

      

   Text: LUKÁŠ KARBULKA

  

   Více než pět tisíc kol a téměř čtyřicet sedm tisíc turistů přepravily Zelené autobusy po Šumavě v červenci a srpnu. Ekologické autobusy lákaly turisty i na zvýhodněný tarif. „Za tu dobu najely přes 53 tisíc kilometrů, přepravily 46855 osob a 5099 jízdních kol. Pokud do této hromadné přepravy zahrneme i ostatní autobusové linky, které Zelené autobusy v létě doplňují, přepravily 98 829 cestujících a 9 308 kol,“ řekl mluvčí Správy Národního parku Šumava Jan Dvořák. Číslo přepravených je letos oproti loňskému roku o něco menší, loni totiž zelené linky přepravily celkem 109 746 osob.

   Projekt Zelené autobusy má dlouholetou tradici. Kromě zelené linky jsme mohli využít ještě fialové a modré. „Zelené autobusy v létě 2019 vyjely už po čtyřiadvacáté. Autobusové linky převážely turisty jak v oblasti západní a centrální Šumavy, ale také na jihu, mezi Novou Pecí a Jeleními vrchy a také mezi Kvildou a Bučinou. První autobus vyjel 29. června a sezónu Zelených autobusů zakončil 1. září,“ dodal Jan Dvořák.

   Správa Národního parku Šumava zajišťuje provoz Zelených autobusů. Díky příspěvkům Jihočeského kraje, Plzeňského kraje, se za rok 2019 pomohly hradit ztráty, které provozem vznikaly parku. Částkou 190 000 korun také projekt podpořily šumavské obce a města Železná Ruda, Prášily, Srní, Kašperské Hory, Modrava, Horská Kvilda, Kvilda a Nová Pec. „Za tyto finanční příspěvky velice děkujeme, bez nich by určitě Zelené autobusy nejezdily. I tak muselo být z rozpočtu Správy Národního parku Šumava uvolněno 607 999 korun, což činí 41 % celkových nákladů projektu,“ děkuje a zároveň upozorňuje Pavel Hubený ředitel Správy Národního parku Šumava.

   Celkové náklady za sezónu 2019 se vyšplhaly na 1492 999 korun, což je o 5% více, než uplynulou sezonu. O budoucnosti tohoto dlouholetého oblíbeného projektu teď jedná NP Šumava s vedením Plzeňského kraje. Ten by totiž mohl od roku 2020 provoz autobusů zajišťovat.
 

 

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena