Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Děti z prachatického DDM chodí ve stopách Aleše Záveského

PRACHATICE - 21. prosince 2019 - 14:58 - Poslední středu před Vánocemi se děti z DDM vydaly autobusem do Zdenic a pak pěšky do Školní přírodní rezervace.

      

   Text: ZDENĚK PŘIBYL, foto: Jiří MACHART 

  

   Zdobily vánoční stromek, zpívaly koledy a pěšky se nočním lesem vrátily do Prachatic. O tradičním výletu a činnosti středeční čtrnáctičlenné výpravy chlapců a děvčat ze dvou kroužků prachatického domu dětí a tří předškoláků nás informoval ředitel DDM Prachatice Jiří Machart. Dozvěděli jsme se od něho, že tato tradice má dlouhou historii.

   Když se děti vypraví před Vánocemi ozdobit stromek pro ptáky a naplnit krmelec a krmítka pro zvířata, dělají něco vpravdě historického. "Tato aktivita vychází z tradic, které založil pan učitel Aleš Záveský, průkopním ekologické výchovy, s mladými ochránci přírody někdy v sedmdesátých letech minulého století. Do Školní přírodní rezervace ve Zdenicích jsem jako dítě chodil s mými souputníky a tam jsme zdobili vánoční stromky pro ptactvo a zvěř. Byla to vždy velká zimní akce. Pamatuji si také, že jsme potom chodívali pěšky do Prachatic kolem samoty u Kavanů. Pod jejich okny jsme zpívali koledy a paní Kavanová nám přinesla vánoční pečivo," vzpomíná Jiří Machart.

   Každou tradici musí ale někdo udržovat. "Vrátil jsem se k ní na podzim 1994, když už jsem vedl přírodovědné kroužky v Centru ekologické výchovy Dřípatka. Po mém příchodu do DDM tato tradice pokračuje dál, když každou poslední středu před Vánocemi vyjedeme s dětmi z přírodovědných kroužků do Zdenic a ostatní je podobné. V minulosti někdy bývalo i půl metru sněhu a brodit se jím do Prachatic byl pro děti velký zážitek," shrnul Jiří Machart historii této aktivity.

   "Někdy si tam zahrajeme na louce hry, jindy rozděláme oheň v krbu a opečeme buřty nebo topinky. Vždy symbolicky ozdobíme vánoční stromek pro ptactvo, zavěsíme lojové koule, zasypeme krmiště pro zvěř jablky, tvrdým pečivem, někdy děti přinesou i trochu sena, a dáme krmení do všech samokrmítek, která se nacházejí v areálu Stanice mladých ochránců přírody. Pro ptáky nasypeme slunečnicová semínka, strouhanku, ovesné vločky nebo dobré směsi, které se dnes dají nakoupit. Tak tomu bylo i letos," ochotně vyprávěl Jiří Machart.

   Pod hlavičkou DDM to také nazývají Světýlková výprava. "A to proto, že děti si vyrobí ze zavařovacích sklenic lucerničky, při návratu do Prachatic nočním tmavým lesem a ztemnělou krajinou v nich zapálí svíčky a soutěží, komu svíčka déle vydrží hořet bez zhasnutí až k Irů lípě. Někdy náš průvod lidé považují za Betlémské světlo," uvedl Jiří Machart a dodal: "Rád bych vaším prostřednictvím pozdravil všechny účastníky našich výprav do Zdenic, kteří je se mnou prošli a i po létech dodnes vzpomínají na úžasné zážitky. Přeji všem krásné Vánoce a hodně zdraví v roce 2020! 

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena