Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Může umění vychovávat? Odpověď nabízí Galerie Dolní brána

PRACHATICE - 9/7 2021 - 15:38 – Tradiční dvouměsíční letní výstava začala ve čtvrtek ve zdejší Galerii Dolní brána. Jmenuje se PRACHATICE. Divíte se?

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

  

Není třeba. Představují se na ní totiž svými pracemi spojenými místem svého vzniku s Prachaticemi posluchači a pedagogové Katedry výchov uměním Pedagogické fakulty Univerzity Jana Evangelisty Purkyně (UJEP) z Ústí nad Labem. Že vám to něco připomíná? Není divu. Ale k podivu v dobrém slova smyslu spolupráce univerzity a města Prachatic rozhodně je. A výstava i její samotná vernisáž jakbysmet.

Zahájil ji svým vystoupením perfektní univerzitní sbor Schola Cantorum. Účastníky vernisáže přivítala galeristka Dolní brány Šárka Hettnerová. Úvodního slova se ujal vedoucí katedry Vladimír Šavel. Zdůraznil, že výstava představuje práce posluchačů a pedagogů katedry, přesně v tomto pořadí, a poděkoval všem, kteří se na její úspěšné přípravě podíleli. 

Slovo poté předal emeritnímu děkanovi Pedagogické fakulty a prorektorovi UJEP Zdeňkovi Radvanovskému. Ten byl před třiceti roky u toho, když se navazovalo smluvní partnerství mezi univerzitou a městem Prachatice s jeho tehdejším starostou Janem Bauerem. Na tu dobu věcně i humorně zavzpomínal. Připomněl, že z prvních kurzů výtvarné tvorby posluchačů a pedagogů na Dobré Vodě u Prachatic se staly pravidelné tvůrčí pobyty studentů a studentek přímo v Prachaticích. Představitelé města a univerzity se navštěvovali, spolupráce se rozrůstala až do dnešní nevídané šíře. "Nikdy nemohu zapomenout například na to, jak jsem při Slavnostech solné Zlaté stezky v Prachaticích kráčel v průvodu, ve vedru, v taláru a za krk mi funěl soumarský kůň," připomněl s úsměvem. "Věřím, že tato výstava se stane dalším sklíčkem do pestré mozaiky vzájemné spolupráce. Ať se vám všem daří," dodal Zdeněk Radvanovský.

Starosta Prachatic Martin Malý rovněž vysoce ocenil vzájemnou spolupráci města a lidí ze severočeské univerzity. Také díky tomu se Prachatice těší v uměleckém světě velkému uznání. Přispívá k tomu podle starostových slov i pořádání výtvarných workshopů SALVE Prachatice k poctě prachatického rodáka sv. Jana Nepomuka Neumanna ve spolupráci s Asociací jihočeských výtvarníků v čele s Vítem Vavřincem Pavlíkem. "Workshopů se účastní umělci z Německa, Rakouska, jako našich nejbližších sousedů, ale i dalších evropských zemí a dokonce i z Japonska. Kolekci vybraných obrazů vystavujeme v řadě míst Evropy, například na Slovensku, kde jsme získali vysoké vyznamenání Identifikační kód Slovenska, ve Francii či Itálii, kde se obrazům a fotografiím dostalo v Římě biskupského požehnání. Propagujeme tak naše město i práci spřátelených umělců," připomněl Martin Malý.

Úchvatné koncertní pěvecké a hudební vystoupení souboru Schola Cantorum s převahou upravených lidových písní, ale i zcela odlišným hudebním stylem, působivou vernisáž uzavřelo. Katalog výstavy s ukázkami prací vybraných autorů si mohou zájemci koupit v kanceláři Dolní brány.

"Po dlouhých měsících, kdy jsme nesměli vykonávat plnohodnotně naši činnost, se moc těšíme na začínající léto a věříme, že potěší také vás - naše věrné diváky, posluchače a návštěvníky," uvedla v pozvánce na výstavu PRACHATICE Věra Houšková, ředitelka Kulturních a informačních služeb města, které Galerii Dolní Brána spravují. Čtvrteční podvečer potěšující rozhodně byl.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

Po pádu z elektrokola letěl pro těžce zraněnou ženu vrtulník

Nový typ krádeží se opakuje. Zmizel další katalyzátor z auta

Volarskou městskou galerii znovuotevírá tvůrčí skupina P 89

Lid rozhodl. Na cestě ze sídliště ke hřbitovu vzniknou schody

Jiřina Dolejšková, prachatická Paní Kultura, splnila svou misi

Kašpárek nově nabízí i neotřelé studentské pohádky a dílničky

V bývalé výkrmně brojlerů vytrhali kabely za 400 000 korun

Řidič Renaultu plynule vyjel ze silnice a zdemoloval auto o strom

OBRAZEM: V Lenoře se peče po rozvolnění v komorní atmosféře

Atypický Kouř se prohnal Kralovou vilou s novinkami v nábytku

Gastroprovozy táhnou zloděje. Vykraden stánek na koupališti

OBRAZEM: Běloruští umělci z Prahy ozdobili derniéru výstavy

Rohde&Schwarz opět zvyšuje mzdy a vyplácí mimořádné prémie

Velký požár skladu slámy a techniky likvidovalo deset cisteren

Pěší zóna v Poštovní ulici v létě bude. S víkendovým provozem

Po kavárně se kradlo v Prachaticích také v jednom z barů

Zdeněk Kutil umlčen! Chatky na Vodníku postaví Martin Paštika

Náhle zemřel Karel Rabenhaupt, zkušený fotograf z Prachatic

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena