Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Dny duchovní hudby otevřelo u sv. Jakuba Janáčkovo kvarteto

PRACHATICE - 4/6 2021 - 12:37 – Vernisáží v Neumanneu začaly ve čtvrtek 3. června Dny duchovní hudby. Zahrnují tři koncerty v kostele sv. Jakuba Většího.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

  

Slavnostní zahájení hudebního festivalu se uskutečnilo v Galerii sv. Jana Neumanna v jeho rodném domě ve stejnojmenné prachatické ulici. Festival je věnován právě tomuto světci, prachatickému rodákovi a prvnímu svatému Severní Ameriky. Pořádá ho Město Prachatice, odbor kultury, školství a cestovního ruchu, v součinnosti s místní římsko-katolickou farností. Vernisáží provázelo příjemnými swingovými melodiemi flétnové duo Kateřina Weissová - Petra Pěstová.

Hosty v Neumanneu přivítala nová sestra představená boromejek Vincenta. Připomněla jim zejména, že své prosby mohou přednést bohu a sv. Janu Neumannovi v kapli, která se nyní nachází přímo v místnosti, kde se světec narodil. O jeho životě a kněžském poslání, které v Americe zasvětil budování škol, promluvil vikář prachatické farnosti římsko-katolické církve Petr Plášil. Starosta Prachatic Martin Malý zaznamenal s potěšením, že první dvě akce dlouho očekávaného rozvolnění po koronavirové krizi patří v Prachaticích významným církevním událostem - otevření kostela sv. Jakuba po rozsáhlé rekonstrukci a Dnům duchovní hudby.  

Do opraveného skvostu pozdní gotiky, kostela sv. Jakuba Většího, se festival duchovní hudby vrátil po téměř dvou letech. Zahajovací koncert patřil Janáčkovu kvartetu. Komorní smyčcový soubor se po desítky let po právu vyhřívá na výsluní československé, české a světové scény vážné hudby. Vystoupil ve složení Miloš Vacek – housle, Richard Kružík – housle, Jan Řezníček – viola, Břetislav Vybíral – violoncello. Členové Janáčkova kvarteta přednesli skladby Leoše Janáčka, Samuela Barbera a Felixe Mendelssohna Bartholdyho. Odměnou jim byl vřelý potlesk diváků.

Příští čtvrtek 10. června bude druhý festivalový večer patřit hudebníkovi Jakubovi Janštovi. Proslulý skladatel, pedagog a absolvent pražské AMU, varhaník, ředitel kůru v kostele sv. Františka z Assisi u křížovníků a držitel řady cen z mezinárodních varhanních interpretačních i improvizačních soutěží dokáže své hudební mistrovství při přednesu skladeb Johanna Sebastiana Bacha, Johannesa Brahmse nebo Antonína Dvořáka. Těšit se můžeme i na ukázku jeho improvizace na hudební téma skladatele a varhaníka Petra Ebena.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

OBRAZEM: První prachatický singltrek už čeká na otevření

Díky za návštěvu, milí umělci ze slovenského sdružení ARTEM!

Všechny obce mohou Čkyňským závidět Tajemství čkyňský lvů

Zimní zahrada hostí nejen běloruské památky zapsané v UNESCO

Za zdemolování soudní síně autem padla maximální pokuta

Opilý řidič zdemoloval u Kratochvíle auto a skončil v nemocnici

Cizinec přišel včera o peněženku, kterou nechal v obytném voze

Po Saturninovi obsadí letos zahradu Kratochvíle Limonádový Joe

KreBul se stal společností přátelskou zaměstnávání lidí 55+

Vimperskou talk show Šumavské bylinné zahájil Vinnetou

Prachatická radnice opět obnovila praxe pro lidi s handicapem

V jednašedesáti opilý bez respirátoru útočil na řidiče a strážníky

Dny duchovní hudby opět rozezní duši kostela sv. Jakuba Většího

Kulturu, školy a cestovní ruch povede od července nová vedoucí

Divadlo dostalo nové osvětlení. Už nebude svítit do představení

Obvinění z vloupání do zmrzlinářského stánku převzal ve vazbě

Kraj vymění v Prachaticích okna lidem u frekventovaných tahů

NETOLICE jako MALOVANÉ nabídne zdejší muzeum od června

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena