Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Přes kilometr dlouhý lipenský balkon bude lákat turisty

LIPENSKO – 18. prosince 2019 – 9:16 - Netradiční cyklostezka v Černé v Pošumaví je hotová. Přes kilometr dlouhá a tři metry široká stavba vyšla na 42 milionů korun.

      

   Text: LUKÁŠ KARBULKA, foto poskytl Pavel Pechoušek - PR

  

   Turisté se již mohou těšit na krásný nový úsek pro cyklisty i chodce. Nová tři metry široká a 1,2 kilometru dlouhá trasa se nachází v Černé v Pošumaví. Vede hned vedle silnice a hráze, která odděluje velké a malé Lipno. Úsek má také plnit pro turisty funkci jakéhosi balkonu s pohádkovým výhledem na Jihočeské moře.

   Stavba vyšla přibližně na čtyřicet dva miliony korun a osmdesát pět procent nákladů pokryje dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury. „Všechno vyšlo, jak mělo. Jsme spokojení. Cyklostezka splývá se současnou silnicí, která vede na hrázi. Nachází se v dnešním takzvaném malém lipenském jezeře, tedy na pravé straně při výjezdu z Černé. Vede asi půl metru nad hladinou,“ řekla o nové stezce starostka Černé v Pošumaví Irena Pekárková.

   Na jaře příštího roku bude vydávat Turistický spolek Lipenska novou cyklomapu. Mezi trasami bude obsažena právě i přes kilometr dlouhá balkonová trasa. „Lipensko je ráj pro cyklisty i proto na rok 2020 chystáme novou cyklomapu se čtyřiceti okruhy pro rodiny s dětmi, seniory a sportovní jezdce v celém regionu od Stožce po Rožmberk. Nová cyklostezka v Černé je jedním z nejatraktivnějších lipenských úseků. Vlastně to ani není cyklostezka, jedná se o kilometrový balkon nad jezerem s exkluzivním výhledem," řekl o novostavbě Jiří Mánek, předseda Turistického spolku Lipenska.

   Součástí cyklostezky, která se stavěla během uplynulé letní sezony, jsou i odpočinková místa, kde si turisté můžou sednout a sledovat panoráma jezera. „Aktivity Černé v Pošumaví jsou v tomto smyslu obdivuhodné a tak věřím, že se i díky spolupráci s Frymburkem v dohledné době dočkáme dosud chybějícího cyklistického propojení těchto dvou významných lipenských obcí,“ dodává Jiří Mánek. Netradiční trasa by se měla slavnostně otevřít na jaře příštího roku.

   V příštím roce na tento nově postavený balkon naváže nová cyklostezka, která povede po břehu malého lipenského jezera dovnitř obce. Trasa bude dlouhá necelých sedm set metrů a povede podél břehu na pozemcích Povodí Vltavy. Bude stát třináct milionů korun a z osmdesáti pěti procent náklady pokryje dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury. „Stavět se začne v roce 2020, kdy trasu i dokončíme. Vše bude záležet na počasí. Součástí bude i takzvaná chytrá lavička, kde si turisté mohou odpočinout, ale také nabýt telefon, její součástí je i wifi připojení. Stát bude přímo u cyklostezky,“ uzavírá starostka Irena Pekárková. Dotaci na pořízení chytré lavičky poskytl Jihočeský kraj.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena