Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Barevnější kostel sv. Jakuba se opět otevře v přímém přenosu

PRACHATICE - 12/5 2021 - 9:22 – Hlavní prachatický farní kostel sv. Jakuba se po dva a půl roku trvající rekonstrukci opět otevře o víkendu pro veřejnost.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL a LUKÁŠ KARBULKA  

  

Znovuotevření a svěcení nového oltáře a dalšího liturgického vybavení se uskuteční v rámci mše svaté, kterou přijede v sobotu 15. května od deseti hodin dopoledne celebrovat otec biskup Vlastimil Kročil. Kvůli vládním restrikcím však bude mše jen pro zvané a veřejnost ji bude moct sledovat pouze díky přenosu, který biskupství zajistilo. „Velice rád bych pozval všechny, ale z hygienických důvodů to není možné,“ napsal k tomu v dopise prachatickým farníkům otec Petr Plášil.

Přímý přenos ze mše začne pět minut před jejím začátkem a bude možné s k němu připojit přes odkaz na webu českobudějovického biskupství: https://www.bcb.cz/mse-sv-z-kostela-sv-jakuba-v-prachaticich-primy-prenos/. Po bohoslužbě pak kostel bude otevřen pro veřejnost a budou se v něm opět konat mše podle platných vládních pravidel. Prachatičtí tak budou moct ocenit, jak se rekonstrukce kostela, ve kterém byl pokřtěn první americký svatý Jan Neumann a zřejmě do něj chodil i Mistr Jan Hus, povedla.

Kostel, o kterém máme nejstarší zmínku z poloviny 14. století a který vznikl zřejmě ve 13. století, se začal rekonstruovat na podzim roku 2018. Kromě fasády prošlo obnovou hlavně vybavení interiéru. Uvnitř pak na Prachatické čekají i novinky – kostel se vrátil více k původní gotické barevnosti a například dioritové sloupy hlavní lodi jsou opět natřené. „První dojem, když vejde člověk do kostela, je ten, že je tady o mnoho více světla, pocitového tepla a celkově mám pocit, že je to tu takové přívětivější,“ popsal změnu atmosféry otec Petr Plášil. Rekonstrukce stála zhruba třiatřicet milionů korun.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena