Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Prachatická nemocnice má šetrnější, přesnější a výkonnější CT

PRACHATICE – 4/5 2021 - 15:22 – Prachatická nemocnice má za sebou pravidelnou výměnu počítačového tomografu. Nové CT stálo 15,6 milionu korun.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL, foto poskytla Nemocnice Prachatice

  

Nové CT nahradilo v nemocnici přes jedenáct let starý počítačový tomograf v rámci na letošní rok plánované výměny. S investicí pomohl nemocnici výrazně i Jihočeský kraj, coby její vlastník. Jde o krok kupředu v přístrojovém vybavení nemocnice, když nové CT je šetrnější k pacientům a lékařům nabízí kvalitnější snímky a tím i přesnější diagnostické možnosti.

„Nejdůležitějším přínosem nového stroje pro pacienty je podstatně nižší radiační zátěž a zároveň vyšší kvalita CT obrazů, a to díky využití umělé inteligence a iterativní rekonstrukce dat nejvyšší kategorie," upřesnil primář radiodiagnostického oddělení Roman Čerkl.

Nový přístroj má navíc modul pro tvorbu detailních obrazů cévních struktur. Všechna data z něj následně zpracovávají diagnostické stanice se speciální softwarovou výbavou pro vyšetření plic, cévního systému, virtuální endoskopie a trojrozměrné rekonstrukce.

A navíc je nové CT výkonnější, co se týče počtu snímků, které zvládne pořídit. „Nový přístroj Canon Prime SP je multidetektorový přístroj s fyzickými 80 řadami detektorů v ose Z, který při jedné otáčce vytváří najednou 160 CT snímků,“ uvedl k tomu předseda představenstva Nemocnice Prachatice Michal Čarvaš.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena