Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Prachaticko se může pyšnit rostoucím počtem dárců plazmy

PRACHATICKO - 28/4 2021 - 8:32 – Přibývá dobrovolných dárců plazmy z Prachaticka. Darovanou plazmou mohou zachránit i životy.

      

   Text: LUKÁŠ KARBULKA  

  

Díky spolupráci Oblastního spolku Českého Červeného kříže Prachatice a Transfuzního oddělení Nemocnice ČB roste počet dobrovolných dárců plazmy z Prachaticka. Kromě běžného dárcovství plazmy mohou lidé z Prachaticka darovat i takzvanou rekonvalescentní plazmu. Tuto plazmu může darovat každý, kdo již prodělal onemocnění covid. Dárci tak svou rekonvalescentní plazmou mohou pomoci pacientům s těžkým průběhem této respirační nemoci.

„Evidenční systém na transfuzním oddělení bohužel nerozlišuje u regionů, zda dárci plazmy byli běžní dárci nebo dárci rekonvalescentní plazmy. Celkem tedy v prvním čtvrtletí dárci krve a plazmy z Prachaticka byli darovat 352 krát,“ řekla pro internetový deník prachatickoNEWS.CZ ředitelka Úřadu oblastního spolku Českého Červeného kříže Prachatice Zuzana Pelikánová.

Pro dárce z našeho regionu jsou podle harmonogramu vždy připraveny svozové autobusy, které dárce odvezou na Transfuzní oddělení Nemocnice v Českých Budějovicích. „Dárcovství krve probíhá i v současné situaci standardně. Vypravujeme podle předem daného harmonogramu svozový autobus a dárci ho buď využijí anebo zvolí vlastní dopravu. V době omezení pohybu mělo dárcovství krve výjimku jako cesta do zdravotnického zařízení,“ uvedla Zuzana Pelikánová, která dále dodala, že počet dárců je nyní ovlivněn karanténou, či onemocněním.

Na dárce, kteří letos darují svou plazmu, bude opět čekat ocenění. „Dárci plazmy jsou bezpříspěvkovými dárci stejně jako dárci plné krve. Oceňování probíhá v listopadu, podle pandemické situace jako společenská akce nebo individuální předávání jako v loňském roce. Loňský rok probíhalo oceňování po celý den a dárci se dostavovali individuálně,“ dodala Zuzana Pelikánová.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena