Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Koupě vimperské Cihelny jde do zastupitelstva. Má šanci?

VIMPERK - 22/4 2021 - 15:22 – Na začátku května se ve Vimperku rozhodne, zda radnice koupí místí kulturní dům Cihelna. Zatím asi moc šancí není.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL 

  

Jednání o koupi Cihelny mezi jejím majitelem Milanem Strakou a radnicí trvají už asi rok. Nejprve je zdržoval první lockdown. Až v červenci se byli zastupitelé na stav domu podívat a v září si zadali zpracování posudku na odhadní cenu.

Ta je 17,3 milionu korun. Milan Straka nejprve přišel s nabídkou třicet milionů korun a po zpracování posudku podle městského webu navrhuje 27,6 milionu korun. Provozní náklady přitom město odhaduje na čtyři miliony korun ročně a investice, které Cihelna potřebuje, na zhruba 40 milionů korun.

Město o koupi uvažuje hlavně z kapacitních důvodů a také proto, že pro řadu lidí ve Vimperku má Cihelna velký společenský význam. Vznikla totiž v 80. letech v akci Z. Kapacita Cihelny je 500 sedících lidí a až 800 lidí celkově. Zatímco Zlatá Hvězda a městské kulturní středisko mají kapacitu zhruba dvě stě sedících lidí.

Velký sál Cihelny by se tak městu hodil, ale dopady do rozpočtu jsou velké. „Celková částka za odkup a následné investice je velmi vysoká, kterou si město, i k vzhledem ke špatné ekonomické situaci související s oslabením ekonomiky a propadu příjmů, může velmi těžko dovolit,“ uvedla starostka Jaroslava Martanová na městském webu. Takové vyjádření ale může být obchodní strategií a výsledek jednání se nedá v tuto chvíli odhadovat.

Na zasedání zastupitelstva 3. května se proto čeká dlouhá diskuse možná i s větším zapojením veřejnosti. Přitom asi bude platit, že ať rozhodne zastupitelstvo jakkoliv, bude to špatně buď ekonomicky, nebo společensky.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena