Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Beseda o válce v Sýrii byla i nebyla na gymnáziu odložena

PRACHATICE - 15. prosince 2019 - 10:09 - Válečný konflikt v Sýrii očima Markéty Kutilové. To měla být beseda v aule prachatického gymnázia. Reportérka však nedorazila.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL

  

   A nebyla to její vina. Den poté, co se vrátila ze Sýrie, vydala se Markéta Kutilová do Prachatic na domluvenou besedu. Po cestě však do jejího auta narazilo jiné vozidlo, a tak její cesta skončila a na besedu nedorazila. Takové věci se stávají i ve všední den, nejen v pátek třináctého.



   Přesto však asi tucet dospělých diváků do Sýrie zmítané mnohostranným válečným konfliktem nahlédl. Na plátně totiž běžela reportáž nazvaná Zrazení z cyklu Reportéři ČT, která měla na prvním programu České televize premiéru letos 21. října. Vytvořily ji reportérky Lenka Klicperová a Markéta Kutilová, které se střídaly za kamerou a společně i režírovaly.

   Reportáž zaměřily novinářka, fotografka a cestovatelka Lenka Klicperová a Markéta Kutilová, žurnalistka, humanitární pracovnice a spolupracovnice organizace Člověk v tísni, na aktuální dění v Sýrii. Tedy poté, co kurdské milice významně pomohly porazit tzv. Islámský stát, Turecko začalo v Sýrii uskutečňovat svoji představu územního uspořádání a Američané ponechali Kurdy svému osudu a napospas tureckému bombardování se všemi hrůzami války, ve které trpí nejvíce děti. "Ani Rusové nám nepomohli," říká v reportáži otec kurdské rodiny ze syrského pohraničí. 

   Náhradní termín na besedu v Prachaticích organizátoři včas oznámí. Možná pak přijdou i studenti. Ti, kteří se jinak živě zajímají o nejrůznější křivdy, porušování lidských práv, ničení životního prostředí a maření nevinných životů. To všechno a mnohem víc se bohužel děje v Sýrii. A zase tak daleko od nás to není...

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena