Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Re-use centrum bude nejen pro samoživitele, seniory i mladé

PRACHATICE - 9/4 2021 - 14:10 – V bývalé budově Dřípatky v Rumpálově ulici by mělo na jaře otevřít re-use centrum věcí k opětovnému použití.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL, foto facebook Živých Prachatic  

  

S návrhem, aby zřízení re-use centra schválilo zastupitelstvo, přišla na jeho jednání zastupitelka za Živé Prachatice Barbora Koritenská. Podrobně projekt představila, aby se nakonec ukázalo, že vedení města už na něm pracuje a spuštěn má být letos na jaře v bývalé budově Dřípatky. Re-use znamená v angličtině opětovné použití.

„Je to místo, kam mohou občané odevzdávat věci, které už nepotřebují, ale které zároveň mohou posloužit ještě někomu dalšímu,“ vysvětila Barbora Koritenská s tím, že nejde ani o bleší trh nebo garážový výprodej. A od sběrného dvora se liší tím, že do dvora odevzdané věci jsou odpadem, se kterým se musí nakládat podle zákonů. Umístění re-use centra Barbora Koritenská navrhla v prostorách sběrného dvora nebo v bývalém sídle Dřípatky.

Podle mladé zastupitelky podobná centra fungují například v Praze nebo Ostravě a od loňska i ve Vimperku nebo Strunkovicích nad Blanicí. A mohou šetřit přírodu i finance města za skládkování. „Až jedna třetina věcí, které končí ve sběrných dvorech, je stále využitelná,“ řekla Barbora Koritenská. Sortiment re-use centra může být přitom poměrně široký od nábytku až třeba přes nádobí k dekoracím. Centra přitom mohou pomáhat i lidem, kteří si nemohou dovolit velké výdaje, jako jsou samoživitelé s dětmi, senioři i mladí lidé. Darované věci totiž mohou získat zdarma nebo za symbolickou cenou.

Starosta Martin Malý re-use centrum navržené Barborou Koritenskou podpořil jako dobrou myšlenku s tím, že už se ve městě částečně realizuje v podobě dobročinného obchůdku a navíc jeho realizaci připravuje místostarosta Jan Klimeš. „Už se na tom pracuje,“ řekl Martin Malý.

„Není to nic, s čím bych nesouhlasil – akorát s tím umístěním ve sběrném dvoře ne, protože tam jsme to chtěli už před několika lety, ale zjistili jsme, že je to tam problematické legislativně i personálně,“ řekl Jan Klimeš. „Nebýt koronakrize, tak už jsme to na bývalé Dřípatce rozjížděli,“ dodal s tím, že předpokládá otevření re-use centra letos na jaře. 

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena