Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Odložení nové zonace šumavského parku ministerstvo odmítá

ŠUMAVA - 1. listopadu 2019 - 9:55 - Jihočeský kraj se snaží, jak jen může, oddálit nové rozdělení území šumavského národního parku do čtyř nových zón.

      

   Text: KATEŘINA PŘIBYLOVÁ

  

   V létě podal na proces projednávání nové zonace žalobu k českobudějovickému krajskému soudu a nyní důrazně navrhuje ministerstvu životního prostředí, aby vydání vyhlášky s novou zonací odložilo do doby, než bude o žalobě rozhodnuto. Ministerstvo ale další odklad považuje za zbytečný.

   Nová zonace se projednává od loňska. Letos v lednu byla zveřejněna její podoba a obce a kraje měly možnost se k ní vyjadřovat. Na začátku června ji pak projednala rada národního parku, když zonaci podpořily více než dvě třetiny jejích členů. Z šumavských obcí hlasovaly jen dvě proti – Modrava a Hartmanice – osm se jich zdrželo a zhruba polovina obcí zonaci podpořila. Pro její přijetí hlasoval i Plzeňský kraj.

   Jihočeskému kraji ale vadí, že k zonaci obce a kraje dostaly málo informací, že na připomínky bylo málo času, chybí plán péče o jednotlivé zóny i analýza rizik toho, jak se podpisuje bezzásadový režim v parku na kůrovcové kalamitě. Žaloba, kterou kraj podal, už dostala u českobudějovického krajského soudu jednací čísla a čeká se na zahájení jednání. Vyhláška o nové zonaci už pak je v mezirezortním připomínkovém řízení a mohla by začít platit od ledna příštího roku.

   Nyní kraj ministerstvu životního prostředí navrhuje, aby vydání vyhlášky odložilo do doby rozhodnutí o žalobě. Kraj přitom nežádá, ale ve své tiskové zprávě důrazně navrhuje. „Připravovanou vyhlášku Jihočeský kraj považuje za neústavní, porušující práva občanů na zdravé životní prostředí a zachování příznivých životních podmínek. Tato práva musí kraj, jako zástupce zájmů svých občanů, hájit, a tak s ním mělo být, v rámci příprav nové zonace, jednáno,“ řekl mluvčí Jihočeského kraje David Hocke.

   „Jihočeský kraj ohrožení životního prostředí spatřuje v tom, že ani procesem zonace, ani vyhláškou nedochází k ochraně existujícího vzrostlého lesa a nejsou mu přiznány funkce, které les má. V období problémů s klimatem a vodou stát hazarduje s touto nezastupitelnou složkou přírody a životního prostředí. Nemluvě o dopadech na životy občanů v Jihočeském kraji, potažmo pak v celé ČR,“ vysvětila hejtmanka Ivana Stráská postoj kraje.

   Ministerstvo životního prostředí reagovalo na jihočeské důrazné doporučení tiskovým prohlášením na svém webu. A odklad odmítlo zejména kvůli obcím. „Pozdržení vydání vyhlášky o zonaci by bylo nezodpovědné vůči všem, kteří souhlasili s novou zonací NP Šumava a dohodli se na ní zcela podle zákonných pravidel v Radě Národního parku Šumava. Především by to bylo nezodpovědné vůči obcím, které počítají s tím, že na zonaci budou navazovat další kroky jako projednání klidových území a například i na ně navázané zpřístupnění dalšího nádherného kusu šumavské přírody - hraničního přechodu Modrý sloup,“ vysvětlila mluvčí ministerstva Petra Roubíčková.

   Ministerstvo považuje žalobu kraje za nedůvodnou a odmítá, že by v procesu projednávání zonace byly nějaké chyby. „Nová zonace do regionu přinese na dlouhou dobu tolik potřebnou stabilitu a představuje jasná pravidla pro všechny subjekty na české straně Šumavy, ale i pro přeshraniční spolupráci se sousedním národním parkem Bavorský les i partnery na rakouské straně. Například právě rakouská ministryně pro udržitelnost a turismus požádala na nedávném společném jednání přímo ministra Brabce, aby MŽP dokončilo legislativní proces a vydalo vyhlášku o zonaci co nejdříve,“ dodala Petra Roubíčková.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena