Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Stoletá prachatická knihovna hostí Šumavu stokrát v literatuře

PRACHATICE - 4/3 2021 - 20:03 – Nová výstava ve foyer prachatické knihovny představuje stovku spisovatelů Šumavy. Připravil ji jeden z nich, Jaroslav Pulkrábek. 

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

  

Výstava v Městské knihovně Prachatice, která začala 1. března a potrvá do 2. května, je pokračováním oslav letošního 100. výročí otevření první české národní knihovny v Prachaticích. Autor výstavy, spisovatel Jaroslav Pulkrábek, naskenoval obálky stovky knih a doplnil každou textem s uvedením žánru a anotací. Vytvořil z nich dvacet velkoformátových panelů, vždy po pěti autorech.

Panely představují vybrané autory, píšící o Šumavě všemi možnými žánry. Prostě průřez vším, co o Šumavě vychází. Od Elišky Krásnohorské přes Františka Hobizala, dvojici Aleš Palán - Jan Šibík, Paula Praxla, až po Ondřeje Fibicha a Davida Jana Žáka. Není v našich možnostech všechny vyjmenovat. 

"Je tam i knížka od Jana Otčenáška Když v ráji pršelo. Po jejím přečtení jsem se v roce 1988 rozhodl jít z Prahy na Šumavu," odpovídá Jaroslav Pulkrábek na otázku, které knihy na výstavě jsou jeho srdci nejmilejší. "Vše, co výstava ukazuje, je vlastně i průřezem mojí šumavskou knihovnou, všechny knížky jsem přečetl a bral je do rukou znovu a znovu. Pravda ale je, že na výstavě je jen zlomek, protože knížek o Šumavě mám dobře kolem tisícovky."

Připravit takovou výstavu bylo i hodně časově náročné. "Už vyhledání a výběr knih mi daly zabrat. U spousty knížek nejsou ani recenze, takže bylo nutné si obsah osvěžit, vyhledat informace, každé knize musel být věnován stejný prostor, patřilo k tomu i vytvoření grafiky, zabralo to dohromady dobré tři týdny práce," říká Jaroslav Pulkrábek. "Bylo to ale nesmírně zajímavé, a také jsem si udělal pořádek v knihovně," dodává s úsměvem.  

Zastavili jsme se spolu u zmíněného výběru knih. "Musel jsem hodně přemýšlet. Kdybych vybral jen ty stěžejní a takříkajíc echt šumavské, tak by na výstavě byl samý Klostermann a Stifter. Jsou tam samozřejmě také, ale chtěl jsem ukázat celou tu škálu šumavské literatury, která vznikla a vzniká. Od odborných a naučných knížek, přes romány, místopisy, pohádky a pověsti, příběhy lidí, oslavu šumavských krás i tíhu přírodních katastrof, až po eseje, kriminální příběhy či horory o šumavských běsech. Člověk by ani neřekl, kde všude se tématika Šumavy najde. Musím říci, že prostor byl bohužel jen pro sto knížek a být na výstavě by si zasloužila ještě spousta dalších. Možná až bude prachatická knihovna slavit 200 let, tak to třeba dokončíme," říká Jaroslav Pulkrábek s humorem.

Jaroslav Pulkrábek.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena