Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Na Prachaticku bude začínat cyklostezka za miliardu korun

PRACHATICKO - 4/3 2021 - 14:28 – Jihočeský kraj a několik měst a obcí chtějí vybudovat novou cyklostezku podél Vltavy od Nové Pece. Stát má zhruba miliardu.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL 

  

Cyklostezka má začínat u Nové Pece a vést podél Vltavy až k jejímu soutoku s Lužnicí. Kraj už má o její výstavbě podepsané memorandum s jednadvaceti městy a obcemi na její trase a loni na jaře se dohodl s centrální komisí ministerstva dopravy, že stát zaplatí většinu nákladů. Stavební a zemní práce, projektová příprava, povolení a výkupy pozemků mají podle současných odhadů přijít na jednu miliardu korun.

Stezka má být dlouhá bezmála sto devadesát kilometrů. „Cyklostezka nejen zpřístupní pro turisty a návštěvníky Jihočeského kraje takové kulturní a turistické zajímavosti, jako je například Rožmberk nad Vltavou, Vyšší Brod, Zlatá Koruna či České Budějovice, ale zároveň přispěje i k bezpečnému každodennímu dojíždění do škol a do zaměstnání,“ vysvětlila mluvčí jihočeského kraje Hana Brožková.

Některé z obcí už mají části nové stezky projekčně připraveny. Kdy dojde na úsek týkající se Prachaticka, zatím není jasné. Cyklostezka by mohla do našeho regionu přivést další návštěvníky a naváže tu na další trasy. „Vltavská cyklostezka navazuje v Nové Peci přirozeným způsobem ve směru nad Lipno na cyklotrasu Eurovelo 7 a cyklotrasu 33 směrem na Stožec a dál na západ. V celé její délce je samozřejmě celá řada cyklotras, na které bude navazovat. Namátkou například u Lipna na cyklotrasy číslo 1263 směrem na Schwarzenberský kanál nebo číslo 1254 z Horní Planá směrem na Polnou do VVP Boletice,“ dodala mluvčí.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena