Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Vimperk letos dokončí postupnou opravu městského opevnění

VIMPERK - 2/3 2021 - 13:17 – Řadu let trvající postupná obnova vimperského městského opevnění jde do finále. Letos město čeká poslední část.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL 

  

Vimperská radnice chce letos opravit úsek městských hradeb za kavárnou Ve skále. Má jít o investici za zhruba 180 tisíc korun, kterou město zadalo firmě TVInvest z Vlachova Březí. Ta městské hradby opravovala i v minulosti. Novinářům to řekla starostka Jaroslava Martanová s tím, že jde o poslední úsek oprav na městském opevnění.

Opravy hradeb prováděla radnice několik dlouhých let vždy po malých částech. Před pěti lety například opravovala 46 metrů hradeb nad Pivovarskou ulicí za 409 tisíc korun. Takto rok za rokem město svou část hradeb opravilo i díky dotacím, které dostává od ministerstva kultury na opravy památek. Významnějšími opravami městské opevnění prošlo i před dvaceti a patnácti lety.

Vimperské hrady vznikly na konci 15. století a jsou tak starší než prachatické opevnění. Prachatice totiž své gotické hradby zbouraly a obehnány jsou novými renesančními z 16. století. Z vimperských hradeb se dochovalo zhruba osm set metrů opevnění a čtyři bašty. Město vlastní tři bašty a přes tři sta metrů hradeb.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena