Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Vytváření přeshraniční divočiny má certifikát na dalších pět let

ŠUMAVA - 28/2 2021 - 12:10 – Národní parky Šumava a Bavorský les jsou dál leadry v propojování regionu, který nešťastně rozdělila válka a dva odsuny.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL, foto NP Šumava 

  

Bavorský les a šumavský národní park už potřetí dostaly certifikát Transboundary Parks. Mají ho už dvanáct let a kromě spolupráce na ochraně přírody dokazuje, že oba parky jsou v našem regionu leadry v navazování příhraniční spolupráce, která byla pro Šumavu typická před nástupem evropského nacionalismu. Ten vrcholil druhou světovou válkou a dvěma odsuny, po kterých Šumavu rozdělily na čtyřicet let ocelové dráty.

„Chráněná území se smí nazývat Transboundary Parks, tedy přeshraničními parky, jen když partnersky spolupracují a přitom splňují standardy Federace EUROPARC, jejíž členové zastupují stovky organizací a tisíce chráněných území ve čtyřiceti zemích,“ vysvětlil mluvčí šumavského národního parku Jan Dvořák. Nyní oba parky dostaly tento certifikát na dalších pět let.

Cílem spolupráce parků je přitom především návrat příhraniční divočiny a ocenění potvrzuje, že se jim práce na tom postupně daří. „Příroda a její procesy neznají hranic a spojují i nás na obou stranách toho našeho nádherného pohoří. Cítím, že je to poznat i v očích a v nadšení jeho návštěvníků,“ řekl k tomu ředitel šumavského parku Pavel Hubený.

Od prvního společného ocenění v roce 2009 rozšířily národní parky Bavorský les a Šumava svou spolupráci bez hranic v mnoha oblastech: kromě vícejazyčných multimediálních výstav v domě Hanse Eisenmanna (Neuschönau), v Muzeu historie lesů (Sankt Oswald-Riedlhütte) a na zámku Wolfstein (Freyung) vznikly přeshraniční turistické naučné stezky, například mezi Finsterau a Bučinou (Buchwald).

Němečtí a čeští odborníci na environmentální výchovu v posledních letech společně vyvinuli nové materiály pro učitele, studenty a žáky. Oddělení ochrany přírody a výzkumu obou národních parků spolupracují na projektech ochrany zvířat a rostlin a prezentují své výsledky na společných konferencích před mezinárodním publikem. Pravidelná pracovní setkání zaměstnanců z různých oddělení se dnes stala samozřejmostí. V novém hodnocení byl obzvlášť pozitivně zmíněn přeshraniční socio-ekonomický monitoring a zaměstnávání dvojjazyčných pracovníků.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena