Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Prachatice žádají o dotaci na nový bazén. Budoucnost neřeší

PRACHATICE- 26/2 2021 - 13:16 – Prachatická radnice chce přistavět k plaveckému bazénu další menší víceúčelový bazén. Nyní na to žádá o dotaci.  

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL 

  

Nový plavecký bazén má mít rozměry 16 krát 10 metrů, o něco teplejší vodu než velký bazén, stát by měl podle odhadu projektanta dvacet miliónů korun a dotace od Národní sportovní agentury by mohla pokrýt až sedmdesát procent nákladů. Nový bazén by přitom měl vzniknout mezi současným bazénem a volejbalovými kurty.

Víceúčelový bazén je součástí plánů současné koalice, podle kterých už byl velký a malý bazén i s jejich strojovnou zrekonstruován a dostal saunový svět. Tato část plánů radnice už stála 140 000 000 korun a nebyla na ni ani koruna dotace. Druhou etapou má být právě víceúčelový bazén a ve třetí etapě se počítá například s tobogánem nebo saunových světem. Dohromady plány koalice mají spolykat dvě stě až tři sta miliónů korun.

„Sloužit bude třeba pro starší obyvatele, protože bude mít teplejší vodu. Bude k němu bezbariérový přístup. Odehrávat se v něm bude moct také plavecká výuka dětí od čtyř do dvanácti let,“ řekl pro prachatickoNEWS.CZ k novému bazénu místostarosta Miroslav Lorenc.

Hlavním důvodem pro stavbu nového bazénu pak mají být kapacitní problémy velkého bazénu. „Stávalo se, že přijelo třeba soustředění a zabralo několik drah ve velkém bazénu a pak už se tam třeba nevešla žádná veřejnost,“ vysvětlil místostarosta.

Současná prachatická koalice má tendence řídit město poměrně nahodile a hlavně pak podle momentálních pocitů, kterým dává přednost před argumentací, která je spíše doménou opozice. A stejné je to i s dotazy na to, jak bude malé město zvládat udržovat a financovat bazén za stovky miliónů korun. „Tak dalece jsme o tom, jestli to město v budoucnu zvládne, nepřemýšleli,“ odpověděl Miroslav Lorenc na jednu z našich redakčních otázek.

Prachatice se přitom v posledních letech potýkají s velkým úbytkem obyvatel a socioekonomicky jsou v úpadku. K tomu se zrychluje odcházení velmi početné válečné a poválečné generace a mladí lidé se masivně z města odstěhovávají. Zhruba do pěti až deseti let tak počet obyvatel města zřejmě klesne pod deset tisíc. Už nyní jsou přitom Prachatice nejmenším okresním městem a Prachaticko nejméně zalidněným regionem v ČR.

A příklad investice do Huláku navíc ukazuje, jak problematické je pak udržovat podobné bazény, které jsou vždy ztrátové. Vzhledem k pravidelné provozní dotaci a potřebné rekonstrukci vydá město na Hulák v prvních patnácti letech jeho provozu zhruba třicet miliónů korun. To je více než polovina toho, co stál. Pokud to bude podobné i u krytého bazénu za stovky miliónů, půjde o investici, která bude město v budoucnu velmi silně zatěžovat jak provozně, tak především náklady na rekonstrukce.

A snahy o zvrat socioekonomického vývoje města současná koalice odmítá. Na největší problém Prachatic řekla koalice své měkké ne

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena