Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Vimperští dostávají tašky na třídění kovů. Jako dík i motivaci

VIMPERK - 25/2 2021 - 13:16 – Vimperští si mohou na radnici a ve sběrném dvoře vyzvednout další tašky, které jim mohou doma pomoct třídit odpad.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL 

  

Vimperská radnice už několik let rozdává svým obyvatelům tašky, které jim pak pomáhají doma třídit. Také je mají ke třídění motivovat a rovněž je město nakupuje jako poděkování za to, jak obyvatelé třídí. A dlouhodobě třídí nejlépe v Jihočeském kraji. Předloni dostali Vimperští tašky na papír, plasty a sklo, loni pro ně město nakoupilo víceúčelové tašky na elektroodpad a letos pořídilo tašky na třídění kovů.

„Chtěli jsme podpořit třídění kovů, protože jsme v roce 2019 začali po městě a v osadách rozmisťovat kontejnery na kovy, kterých máme v současné době rozmístěno 39. Během posledních dvou let jsme zaznamenali rostoucí zájem o třídění kovů, a proto jsme se rozhodli, že třídění kovů občanům usnadníme právě rozdáním těchto tašek,“ vysvětlila pro prachatickoNEWS.CZ Marie Hejlková z vimperského odboru životního prostředí.

Tašky na třídění kovů si obyvatelé města mohou vyzvednout buď na finančním odboru po zaplacení poplatku za svoz a likvidaci odpadu, nebo pokud platí poplatek převodem, si mohou tašky vyzvednout ve sběrném dvoře. K dispozici jsou ve dvou velikostech – dvacet a čtyřicet litrů. „Vytříděné kovy mohou pak odkládat buď do sběrného dvora ve Sklářské ulici, anebo do kontejnerů na kovy – šedé zvony se spodním výsypem, které jsou rozmístěny po městě a v jeho osadách,“ doplnila Marie Hejlková.

Na tašky radnici přispívají firmy, které od ní odebírají tříděný odpad. Předloni Vimperk zaplatil za 2 600 sad tašek 107 020 korun, loni tašky na vysloužilé elektrozařízení stály město jen 3 748,50 korun a letos dal Vimperk za 2 500 kusů tašek na kovy 42 362,50 korun.

Obyvatelé Vimperka a jejich radnice byli nejlepší v třídění odpadu za předloňský rok. Dostali za to křišťálovou popelnici a sto tisíc korun. Podle hodnocení společnosti EKO-KOM je Vimperk řadu let nejlépe třídícím městem v Jihočeském kraji. Pravidelně tu vyhrává svou kategorii měst nad sedm tisíc obyvatel v soutěži nazvané Jihočeši třídí odpady. Vimperk soutěž vyhrál i za rok 2019 a postoupil do celostátního kola. A v něm vyhrál svou kategorii celostátně a také se stal absolutním vítězem celé soutěže, do které je zapojena většina českých měst a obcí.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena