Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Zpráva o činnosti radiotechnického kroužku na ZŠ Národní

PRACHATICE - 27. března 2020 - 10:37 - V říjnu školního roku 2019/2020 se na naší škole opět obnovila činnost radiotechnického kroužku na Základní škole v Prachaticích.

      

   Z redakční pošty: Václav Kural - vedoucí radiotechnického kroužku

  

   Tento projekt je podpořen z rozpočtu Jihočeského kraje z dotačního programu „Podpora technické vzdělávání“ opatření č. 3 ve spolupráci s partnerským radiotechnickým kroužkem při Střední škole a Základní škole Vimperk, Nerudova 267.

   V současné době navštěvuje kroužek 12 chlapců z 8. – 9. ročníku. Pracovní náplň je přiměřená jejich teoretickým znalostem. Chlapci mají velmi diferencované znalosti odpovídající jejich věku. V září se vždy věnujeme základům bezpečnosti při práci s elektrickými přístroji a základní teorii. Velmi se osvědčila kombinace teorie a na ní navazující praktické činnosti.

   Všichni žáci se postupně seznámili s Ohmovým zákonem, základními veličinami elektrického obvodu, sériovým i paralelním zapojením spotřebičů, pájením mikropájkou a měřením základních veličin elektrického obvodu pomocí digitálních měřících přístrojů. K dispozici máme také elektronické a elektrotechnické stavebnice, na nichž se žáci učí zapojovat různá zapojení podle schématu a ověřují funkčnost jednotlivých zapojení. Učí se zde také různá elektrotechnická zapojení použitelná v domácnosti (zásuvky, lampičky, atd.)

   Celá činnost kroužku probíhá ve specializované učebně. Elektrické rozvody jsou zabezpečeny tak, že pracují pouze v rozsahu 12 – 24 voltů. Při tomto napětí je náhodný dotyk s živou částí obvodu naprosto bezpečný a nikomu nehrozí úraz elektrickým proudem. Samozřejmostí je spolupráce s partnerským radiotechnickým kroužkem při ZŠ a SŠ Vimperk, který vede pan učitel Tomášek. Závěrem bych rád poděkoval vedení ZŠ a SŠ Vimperk za materiálovou podporu. A těším se na další spolupráci. 

 
 

OD ČTENÁŘŮ

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena