Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  OBRAZEM: Prachatická školka Paraplíčko na stopě

PRACHATICE – 4. března 2020 – 16:33 – Kdo za sebou nechává stopy a kteří lidé využívají stopování? To vše se děti z naší školky dozvěděly při únorovém tematickém dni.

      

   Z redakční pošty: Mirka Studená, MŠ Česká – Paraplíčko

  

   Celé společné dopoledne nám tentokrát připravily paní učitelky ze čtvrté třídy. S Lenkou si děti povídaly o tom, že stopy za sebou zanechávají zvířata, ptáci i lidé a my je vidíme jako otisky tlapek, pařátků, nebo chodidel. Čichem můžeme vystopovat třeba kouř a zápach kazícího se jídla a stopovat se dá také pomocí sluchu.

   K zamyšlení děti přiměla otázka na zaměstnání, ve kterých je potřeba stopy odhalit. Jako prvního děti jmenovaly myslivce, ten stopuje zvířata, policistu a detektiva, ti stopují zločince, hasiči zase ucítí kouř, když někde hoří. O kom se ještě říká, že je výborný stopař, to chtěla paní učitelka dětem napovědět indiánským pokřikem. Hned se zvedlo několik rukou a Alešek, který byl vyvolán, hrdě odpověděl: „PAVIÁN“. Všichni jsme se zasmáli, pokřik byl uveden na pravou míru a skvělý stopař odhalen. Samozřejmě, že indián!

   Aby se jenom nepovídalo a děti si mohly stopování zrakem, sluchem i čichem samy vyzkoušet, Připravila Štěpánka stanoviště v jednotlivých třídách. Po stopách a otiscích rukou jsme zdolávali překážky ve třetí třídě. Ve dvojce hledaly děti cestu domů nočním lesem. Vybrané dítě procházelo se zavázanýma očima mezi kamarády – stromy.

   Ti mu pomocí ozvučných dřívek dávali vědět, kde stojí, aby do nich nenarazilo. Nejsilnějším zvukovým signálem bylo cinkání trianglu. A přímo u něho byl domeček, který měl malý zbloudilec najít. Zajišťování pachových stop proběhlo ve čtvrté třídě. Tam děti roztřídily polštářky na ty, které voní a ty, které žádnou vůni nemají.

   Poslední a nejdůležitější stopování bylo venku na zahradě. Podle daného plánu došli malí detektivové až k dřevěnému domečku, kde na ně čekal poklad – plný pytel bonbónů. A to byla sladká tečka stopařského dne v Paraplíčku.

 
 

OD ČTENÁŘŮ

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena