Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  OBRAZEM: Živý Betlém v Osekách skrápěl vánoční déšť

OSEKY – 27. prosince 2019 – 9:39 - Na Boží hod se na osecké návsi odehrál příběh Ježíšova narození. Počasí bohužel nebylo právě vánoční, ale návštěvníky to neodradilo.

      

   Z redakční pošty: Ochotnický spolek HEROS, Herci Oseky

  

   Pro zahřátí jim osečtí nabídli lahodné svařené víno a ovocný punč. To divákům pomohlo poprat se s deštivým podvečerem a tak mohli sledovat, jak Marie s Josefem uložili děťátko do jeslí, jak anděl zvěstoval jeho narození a jak se spasiteli přišli poklonit pastýři a na závěr i tři králové.

   Nejznámější biblický příběh doprovodil zpěv koled, ke kterému se přidávali i návštěvníci. Ti si po skončení příběhu mohli vyzkoušet české tradice například v podobě rozkrajování jablíček, pouštění svíček ve skořápkách ořechu, nebo lití olova.

   Vlezlé počasí však zapracovalo i navzdory svařenému vínu a tak o lidové tradice už nebyl přílišný zájem. Několik zvědavců ale přece jen přilákalo věštění z odlévaného olova. Olověné tvary byly rozličné a interpretované nespočtem způsobů. Většinou ale ukazovaly, že věštěná budoucnost bude veselá a šťastná.

   A jestli jste si snad nestihli odlít svoji budoucnost, mějte i Vy šťastný a úspěšný nový rok 2020! 

 
 

OD ČTENÁŘŮ

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena