Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Domečky Prachaticka jsou plné života a vedou děti ven na vzduch

PRACHATICKO - 12/2 2021 - 17:25 – Domečky - domy dětí v Prachaticích, Vimperku, Volarech, Netolicích a Strunkovicích stále připravují hry plné zábavy a poučení.

      

   Z redakční pošty: Renata Jandová, DDM Prachatice

  

Mohlo by se možná zdát, že se v současné covidové době na "domečku" nic neděje. Úplný opak je však pravdou. S ohledem na vládní nařízení sice nemůžeme na pracovištích domu dětí a mládeže vykonávat pravidelnou zájmovou činnost ani organizovat pro děti a veřejnost jednorázové akce, ale snažíme se být s dětmi neustále v kontaktu a připravovat zábavu jinou formou.

Především chceme děti i jejich rodiče dostat od počítačů a on-line výuky ven na vzduch, na procházku po městech a jejich okolí. Všechna naše pracoviště jsou zapojená do přípravy různých úkolů, rébusů, kvízů a dobrodružných stezek.

V Netolicích pravidelně zveřejňují stezku s úkoly v okolí Netolic, vyvěšují rébusy a hlavolamy na plot DDM, plot ZUŠ a na stromy na náměstí. Na jarní prázdniny připravila děvčata z domečku navíc Zvířecí labyrint na Pekle – stezku s obrázky a otázkami o zvířatech, a v současné době velice populární malování kamínků. Děti mohou rovněž využít nápady na tvoření zveřejňované na facebookových stránkách DDM Netolice.

Ve Volarech byla v lednu pro širokou veřejnost vyhlášena Soutěž o nejoriginálnější stavbu ze sněhu. Děti a jejich rodiče fotografují své výtvory a zasílají je na emailovou adresu DDM. Vzhledem k výborným sněhovým podmínkám letošní zimy jsou sněhové stavby velmi oblíbené a překvapují svou originalitou! O jarních prázdninách proběhly ve Volarech dvě aktivity – Puzzle (na DDM byly připraveny obálky s rozstříhanými obrázky různých koutů Volar, děti je poskládaly a na daném místě se vyfotily) a kvíz s obrázky, otázkami a úkoly s názvem Jak znám Volary. Velkou motivací pro tuto hru byla vypsaná výhra – Zájezd do Techmánie pro 40 nejúspěšnějších řešitelů.

Ve Vimperku po celý únor probíhá akce ve spolupráci s městem Vimperk s názvem Masopustní tvoření. Dosavadní výsledky si veřejnost může prohlédnout ve vimperském městském parku.

A co jsme dětem nabídli my v Prachaticích? Od 15. ledna po dobu tří týdnů až do jarních prázdnin tu probíhal Procházkový kvíz. Každý pátek byly na webových stránkách DDM a města Prachatice zveřejněny detailní fotografie míst v našem městě a jeho okolí a děti měly za úkol místo najít a napsat nám, kde se místo nachází, popřípadě se u něj vyfotit.

Na jarní prázdniny byl zveřejněn Prázdninový kvíz, kde děti, za pomoci rodičů, vyluštily šifru s místem a z tohoto místa nám poslaly fotografii. Další prázdninovou aktivitou bylo hledání malovaných kamínků v několika lokalitách ve městě. Kromě hledání kamínků námi namalovaných si děti mohly před DDM vyzvednout čisté bílé kamínky a namalovat si je samy.

Ve Strunkovicích nad Blanicí probíhá již od listopadu hra Najdi, vyfoť, pošli, kdy jsou každý týden zveřejňovány tři fotografie různých míst, a úkol je z názvu hry jasný.

Žádná aktivita nesmí zůstat bez odměny, a proto byly na našich pracovištích pro všechny zúčastněné připraveny diplomy a drobné ceny. Tímto bychom také chtěli poděkovat všem dětem a jejich rodičům, že se do aktivit zapojili a dali nám tím najevo, že naše činnost, i v této těžké době, má smysl.

 
 

OD ČTENÁŘŮ

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena