Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Velké poděkování směřuje ve stavu nouze i do knihoven regionu

PRACHATICKO – 21/10 2020 - 12:39 - Ráda bych poděkovala všem kolegyním knihovnicím, kolegům knihovníkům i těm, kteří se starají o bezproblémový chod v knihovnách.

      

   Z redakční pošty: Hana Mrázová, ředitelka Městské knihovny Prachatic s Regionálním střediskem knihovnicko- informačních služeb

  

A to za skvělé služby pro čtenáře a návštěvníky knihoven v našem okrese i ve vyhlášeném nouzovém stavu, jelikož knihovny zůstávají otevřené v první linii za kulturu.

V okrese Prachatice je 11 profesionálních knihoven - Prachatice, Vimperk, Netolice, Volary, Vlachovo Březí, Husinec, Zdíkov, Čkyně, Vacov, Stachy a Lhenice. Ve 39 neprofesionálních knihovnách poskytují knihovnické služby knihovníci, kteří mají sice svoje jiné hlavní zaměstnání, ale ve svém volném čase skvěle pracují v těchto menších knihovnách na základě svého zájmu.

Velikost knihovního fondu všech knihoven v našem okrese čítá 324 450 knihovních jednotek. V loňském roce je navštívilo 230 919 návštěvníků. Knihovníci ve statisticky uzavřeném roce 2019 uspořádali 853 kulturních a vzdělávacích akcí, na které přišlo 41 227 zájemců. Knihovny tak představují největší regionální kulturní službu pro občany, a jak my knihovníci víme, nejen z našeho regionu.

V současné době je ze známých důvodů v knihovnách omezeno skupinové prezenční vzdělávání - akademie, univerzity třetího věku, besedy a přednášky, ale čtenářům není vůbec omezena nabídka knih, časopisů, novin, audionosičů, e knih. Čtenáře a návštěvníky ve dvou největších knihovnách okresu doprovázejí výstavy.

Výstavu Plné ruce práce, která vznikla ve spolupráce se společností Na Zemi a Fairtrade Česko a Slovensko, nabízí Městská knihovna Prachatice. Výstava je uspořádána z fotografií Stanislava Komínka z kávových pěstitelských družstev v Mexiku a Guatemale. Na jaře 2014 vyrazila dvojice Stanislav Komínek a Barbora Mrázková ze společnosti Na Zemi za pěstiteli kávy do Mexika a Guatemaly. V pěstitelských družstvech zkoumali, kolik práce se skrývá za naším šálkem kávy a jaké dopady na životy pěstitelů má zapojení do systému fair trade. A výstavu Rupert Spirek představuje Městská knihovna ve Vimperku.

Vážení knihovníci, děkuji a přeji hodně sil.

 
 

OD ČTENÁŘŮ

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena