Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  OBRAZEM: Prachatičtí skauti slavili 30 let své obnovené činnosti

PRACHATICE – 29/9 2020 - 22:08 – Prachatičtí skauti si připomněli o uplynulém víkendu výročí obnovení své činnosti před třiceti lety v sále Národního domu.

      

   Z redakční pošty: Vladimíra Šmajclová, Junák - český skaut, středisko Zlatá stezka Prachatice

  

V sobotu 7. dubna 1990 se v sále Národního domu sešly stovky dětí i dospělých, aby obnovily v Prachaticích skautskou činnost. Na oslavu tohoto milníku jsme chtěli v letošním roce pozvat všechny bývalé členy z blízka i daleka, ale komplikovaný rok 2020 nám to ani v květnu, ani v náhradním termínu v září nedovolil. Přesto jsme toto výročí v sobotu 26. září oslavili alespoň komorní akcí na tábořišti na Sedýlku.

Nejdůležitějším bodem tohoto setkání bylo předání ocenění za dlouhodobou výchovnou činnost – medaile sv. Jiří, dvěma našim členům a zároveň vedoucím oddílů Daně Ryšánkové a Janu Křiváčkovi. Oba mají zásadní podíl na tom, že prachatické středisko i po třiceti letech nabízí holkám a klukům zábavu i dovednosti v partě kamarádů.

Také jsme zavzpomínali na ty z nás, kteří stáli na začátku obnovení činnosti střediska a už dnes bohužel nejsou mezi námi, Vladislava Šobra – Šedého orla a Josefa Vlka – Vlka. Dalším, kdo se významně podílel na obnovení činnosti, je Radim Košíček – Monty.

Těšíme se, že se, až to situace dovolí, sejdeme se všemi, kdo vzpomínají na léta strávená ve skautu, a oslavíme těch 30 let tak, jak jsme původně plánovali. Zároveň doufáme, že najdeme i další pamětníky z konce 60. let nebo třeba i doby poválečné, kteří nám pomohou zaplnit bílá místa historie skautingu v Prachaticích.

Víme z náznaků v dobovém tisku, že tu fungoval již před 2. světovou válkou, ale žádné bližší informace k tomu bohužel nemáme. Tímto se zároveň obracíme na kohokoli, kdo by měl nějaké informace nebo i historické předměty (kroje, vlajky, kroniky, deníky…), aby se nám ozval na info@skautiprachatice.cz nebo telefon 604 816 018. Jakékoli informace jsou pro nás velmi cenné.

Za podporu této konkrétní akce i dlouhodobou podporu naší činnosti děkujeme Městu Prachatice a Jihočeskému kraji.

 
 

OD ČTENÁŘŮ

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena