Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  FOTO: Starostové vzpomněli 75 let od skončení války

PRACHATICE, VITĚJOVICE - 7. května 2020 - 16:53 - Sedmdesát pět let od ukončení druhé světové války si dnes 7. května připomněli starostové s občany v Prachaticích a Vitějovicích.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

  

   Na budově Nové radnice v Prachaticích byla dopoledne odhalena pamětní deska americké armádě, osvoboditelce města. Text v češtině a angličtině připomíná, že 8. května 1945 vojáci 26. pěší divize 3. U. S. Armády generála Pattona osvobodili Prachatice od německých okupantů. Doplňuje ho znak americké divize a města Prachatic.

   Za přítomnosti zástupkyň Armády ČR a vojenských veteránů položil k desce věnec červeno-modro-bílých květů starosta Prachatic Martin Malý. Uvedl, že letos si připomínáme výročí osvobození města v nezvyklé situaci, v době koronavirové krize, které nám zabránila oslavit výročí jako dřív. Zrušen byl například i oblíbený konvoj historických vozidel. Vojenský přidělenec Velvyslanectví USA v Praze plukovník Sean Cantrell poslal za těchto mimořádných okolností do Prachatic videopozdrav.

  Starosta Prachatic zdůraznil, že svoboda, kterou jsme získali, není samozřejmostí a musí se za ni stále bojovat. "Oběti největšího válečného konfliktu v dějinách lidstva nesmí být nikdy zapomenuty," podtrhl Martin Malý.

   Poté se ujal slova starosta Těšovic Emil Nachlinger, spoluorganizátor pietního aktu, a podrobně vylíčil události při osvobozování Prachatic v roce 1945. "V obavách z hrozícího krveprolití při osvobozování města plného německého vojska a uprchlíků partyzány generála Suchardy, vyslal v úterý 8. května 1945 prachatický revoluční národní výbor dva delegáty do Vimperka, požádat tamní americkou posádku o odzbrojení zdejších Němců. Následně přijely do Prachatic dva džípy, kterým velel důstojník polské národnosti. Američtí vojáci po krátkém jednání, bez jediného výstřelu, odzbrojili jak wehrmacht, tak i SS a Arbeitsdienst. Němci sami ochotně nanosili všechny své osobní zbraně do tělocvičny školy ve Vodňanské ulici... Následně Američané v Husově ulici sesadili německé velení města a instalovali český Národní výbor... Ráno 9. května už nebyl v Prachaticích jediný, natož ozbrojený německý voják," uvedl mimo jiné Emil Nachlinger, syn bývalého vězně nacistických koncentráků.

   Na vzpomínkové shromáždění v Prachaticích navázala pieta u pomníku setkání armád na křižovatce u Vitějovic. Kyticemi květů uctili památku padlých ve druhé světové válce spolu se starostou Prachatic Martinem Malým také starostové a starostky sousedních obcí - z Vitějovic Lenka Tůmová, Hracholusk Václav Vozábal a Strunkovic nad Blanicí Karel Matějka. U pomníku se poté zastavovali jednotlivci nebo skupinky občanů.

 
 

FOTOREPORTÁŽE

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena