Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  FOTO: Tour de Libín aneb o všem kolem jeho vrcholu

LIBÍN – 21. dubna 2020 - 9:46 - Krásná přírodní rezervace, pohádkový pohled na celé Prachatice i spousty kopců, památky a rozhledna. I tak se dá shrnout výlet kolem Libína.

      

   Text a foto: LUKÁŠ KARBULKA a KATEŘINA PŘIBYLOVÁ 

  

   Ještě před příchodem dešťů a mírného ochlazení se naše redakce vydala na další, již třetí, výlet. Po výletech na Kříšťanovický rybník a poutní místo Lomec jsme tentokrát zamířili do výšky 1096 metrů nad mořem na Libín. Také jsme pro vás zpravodajsky zdokumentovali místa, která byla zasažena nedávnou větrnou bouří Sabine.

   Náš výšlap jsme začali z Malého náměstí kolem Huláku směrem na bývalé Lázně sv Markéty. Zchátralou historickou budovu Lázní jsme obešli a vydali se přes protínající se čtyřicátou devátou rovnoběžku severní šířky se čtrnáctým poledníkem východní délky. Místo označuje kovový globus z dílny kováře Martina Bošky.

   Zastavili jsme se také u kaple svaté Markéty. Mezi roky 2016 až 2017 byla tato novogotická památka z roku 1880 zrekonstruována a 13. července 2018 slavnostně otevřena. Po krátkém odpočinku a obdivování památky vyrážíme dále nahoru po části křížové cesty, na kterou se ještě vrátíme při zpáteční cestě.

   Pokračujeme dále po "červené" až na vyhlídku. Řádění již zmíněné vichřice Sabine tu bylo poměrně silné, ale městští lesníci už tu cestu zprůchodnili a hlavní polomy odstranili. V některých místech to tu vypadá jako po kalamitě.

   Po dvouhodinovém výšlapu a pár kapkách potu konečně přicházíme k dvacet sedm metrů vysoké rozhledně. Ta byla tehdejším Šumavským klubem turistů po dvou letech stavebních prací dokončena v roce 1883. Bohužel v těchto dnech není rozhledna otevřena kvůli vládním restrikcím.

   Kromě kruhové rozhledny se na vrcholu nachází kdysi velmi navštěvovaná turistická chata. Ta je poslední roky opuštěná a chátrá. Právě kvůli tomu zastupitelé Prachatic hned nadvakrát jednali o její koupi a opozici s oběma místostarosty se nakonec koupi podařilo prosadit. Záměrem bylo nalákání více turistů a obavy z hrozícího přebudování chaty na kasino soukromým podnikatelem. Nyní město vymýšlí plány na její renovaci a otevření.

   Nedaleko od rozhledny se nachází Lanový park Libín o rozloze jednoho hektaru. Ten nabízí celkem šest tras a je jedním z největších v Čechách i ve střední Evropě. Jeho specialitou je možné absolvování trasy v nočních hodinách. Bohužel i tato atrakce je v dnešních dnech dočasně uzavřena a tak jsme se vydali na zpáteční cestu kolem nedaleké Ježíšovy skály.

   K té vztahuje jedna zajímavá a poučná legenda. Ta vypráví o muži z nedaleké vesnice, který ve vykotlaném dubu našel klíč. Po radě svého dědy s klíčem uhodil do Ježíšovy skály, ta se rozevřela a vesničan si vzal tolik zlata, kolik jen mohl unést. Zlato mu však radost nepřineslo, za necelý rok zemřel a byl pochován na prachatickém hřbitově.

   Po mnoha letech se o pověsti dozvěděl jeden bohatý měšťan. Ihned se ke skále vydal a začal hledat vstup ke zlatu. Ten později našel, byl ale tak úzký, že se nemohl dostat dovnitř. Zkusil všechno, ale mezera byla stále stejná. Poté dostal nápad, že by tou puklinou mohl projít jeho syn a vzít co nejvíce zlata. Ihned pro něj běžel a vrátil se s ním ke skále.

   Syn se bál a nechtěl do skály vstoupit, ale po nátlaku svého otce do skály vstoupil. Uběhlo několik hodin, ale syn se ze skály nevracel. Otec dostal strach a běžel domu pro svého menšího syna a řekl mu, aby přivedl svého staršího bratra i se zlatem. Bohužel ani druhý syn se ze skály nevrátil a otec ve strachu zburcoval celé město. Nikomu však neřekl pravdu, jak se synové do skály dostali. Tvrdil, že se mu do skály synové schovali a už nevrátili.

   Zachránci se snažili do pukliny jakkoli dostat, bohužel stejně jako předtím otec se všemi pokusy selhali. Zlomený otec ještě pár dní u skály čekal, jestli se synové nevrátí, a to klidně i bez zlata, to se ale nestalo. Po dvou měsících našli zhrouceného otce oběšeného na půdě. Od té doby na den tragédie se zjevuje otec u skály a volá zoufale své syny zpět.

   My se žádné zlato hledat nerozhodli a pokračujeme dále v sestupu. Je vidět v dáli i vzdálená rozhledna Kleť s vysílačem. Dále procházíme kolem dřevěné sochy Oldřicha kůrovce Kotrouše a scházíme dále níž po přírodní rezervaci. Tady obdivujeme staré stromy, různorodost lesu a balvany zarostlé mechem. Vypadá to zde, jako by tu snad žili lesní skřítci.

   Po okraji rezervace se dostáváme ke kapli Filipa Neri. Kaple, u které končí křížová cesta. Kaple byla postavena v roce 1691. Důvodem výstavby kaple bylo nalezení zachovalého obrazu italského světce Filipa Neri. Právě na místě, kde se obraz našel, byla vystavěna dřevěná kaple, ke které se vybudovala křížová cesta. Roku 1803 byla zchátralá dřevěná kaple nahrazena kamennou.

   Kaple byla navštěvována poutníky a dokonce se zde zastavil i první českobudějovický biskup hrabě ze Schaaffgotsche. Důvodem jeho návštěvy byl čistý a údajně léčivý pramen vody. V roce 1859 byla vybudována křížová cesta a o dva roky později byla přestavěna i kaple. Po zrušení provozu lázní toto poutní místo nebylo již tolik navštěvované. Poslední úpravy se kaple i křížové cesty dotkly v letech 1999 až 2004.

  Sestupujeme dále až k začátku křížové cesty a pokračujeme k areálu lesních her. I tady řádila Sabine a areál byl po ní uzavřen, ale i tady už lesníci škody odstranili. Po krátké procházce po areálu se jdeme podívat ještě na nedalekou vyhlídku směrovanou na Prachatice. Zde uděláme pár posledních fotek a sestupujeme skrze lázeňské středisko zase zpět do Prachatic. 

 
 

FOTOREPORTÁŽE

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena